Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új tudományos központ épül

Lerakták a Bionikai Innovációs Központ alapkövét

2015. március 26. csütörtök

A magyarországi bionikai kutatások és fejlesztések szervező és tudományos bázisa épülhet fel kerületünkben. Az intézmény alapkövét Erdő Péter bíboros, Rákossy Balázs államtitkár, Kocsis Máté polgármester és a két fenntartó felsőoktatási intézmény, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Semmelweis Egyetem rektora helyezték el. A központ létrehozására 5 milliárd forintot biztosít az állam.

Józsefvárosban, a Balassa utca 3-5. szám alatti, ma még üresen álló telken épül fel a Bionikai Innovációs Központ (BIK), nem messze a Pázmány informatikai karának épületétől, ahol már ma is oktatják a bionikát. Az új, XXI. századi tudományág hazai atyja dr. Roska Tamás volt, akinek emléke előtt néma főhajtással tisztelegtek az egybegyűltek. 

Az alapkő letételen dr. Erdő Péter bíboros kifejtette, hogy egy katolikus egyetem küldetése a valóság egészének kutatásáról szól. Az ilyen intézmények abban tűnnek ki, hogy szabadon kutatják a természet, az ember és Isten teljes és örök igazságát. Kitért arra is, hogy az anyag, az élet és az ember titkának egyre mélyebb megismerése új horizontokat nyitott meg a kutatók számára – ezt szolgálja majd az új központ is. 

Dr. Rákossy Balázs, a nemzetgazdasági minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára beszédében azt hangsúlyozta: most egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás alapjait helyezik el, mely egyben egy modern, a nemzetközi tudományos életben is jelentős kutatóbázis lesz. A központban zajló kutatások hozzájárulnak a magyar gazdaság versenyképességének javításához, és bizonyítják, hogy hazánk ott van a bionika, a biotechnológia és a molekurális genetika világtérképén. Az államtitkár kiemelte, hogy hazánk 2014 és 2020 között összesen 12 ezer milliárd uniós fejlesztési forrás felhasználására jogosult. Ezzel a kormány a modernkori Magyarország legnagyobb fejlesztési és gazdaságélénkítési programjára készül, szándékaik szerint ezen források 60 százalékát fejlesztésre, gazdaságélénkítésre és munkahely teremtésre fordítják. A kormány célja, hogy hazánk ne csak termelési, hanem kutatási és innovációs központtá is váljon Európában. 

Józsefváros polgármestere köszöntőjében utalt arra, hogy a városrész a múlt század elején a főváros tudományos, közéleti, oktatási és szellemi központja volt. Kocsis Máté büszkén említette, hogy a kerület Budapest legdinamikusabban fejlődő része lett, és jó úton jár afelé, hogy újra tudományos, oktatási és szellemi központtá váljon. A Bionikai Innovációs Központ nem is valósulhatna meg máshol, mint Józsefvárosban, hiszen a kerületben 14 felsőoktatási kar működik, 30.000 diák jár ide nap, mint nap, tehát Budapest egyetemvárosa vagyunk – mondta büszkén a polgármester. „Hálásak vagyunk, hogy ilyen tudásközpontok jönnek létre a kerületben, de ez feladatot ró az önkormányzat vezetésére is, hiszen jó gazdái kell legyünk ezeknek az intézményeknek, folytatnunk kell környezetük megújítását, az újjáépítést és a felsőoktatási intézményekkel való partneri együttműködést– emelte ki Kocsis Máté. A polgármester az eseményt követő sajtótájékoztatón felvetette, hogy a környék – leendő és meglévő – közterületeit a magyar tudományos élet kiemelkedő nagyságairól nevezhetnék el. 

A BIK létrehozására a kormány ötmilliárd forint támogatást biztosít a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból. A tervek szerint a hétszintes épületben, melynek alapkövét bíborosi áldással helyezték el, több mint 5000 négyzetméter hasznos alapterületű kutatási és innovációs központot alakítanak ki. A 21. század kívánalmainak megfelelő kutatólaborok és kiszolgáló helyiségek mellett helyet kapnak benne a tudományos eredmények bemutatásához nélkülözhetetlen konferenciatermek, valamint irodák, étterem és egyéb közösségi helyiségek is, mint például egy zöldterasz.  

Mi az a bionika?

Dr. Roska Tamás meghatározása szerint a bionika a biológia és az elektronika csúcstalálkozója, lényege, hogy az élő sejt működése és az elektromágneses tér direkt interakcióba kerül. A tudományág egyik kézzelfogható vívmánya egy biochip, ami egy csepp vérből képes egy drágán felszerelt orvosi laboratórium eredményeit produkálni. Bionikai képzés Európában először Magyarországon indult a Pázmány és a Semmelweiss Egyetem együttműködésében, tavaly kapták kézhez a diplomájukat az első végzett hallgatók. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben