Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zajlik az élet a Teleki téri piacon

Húsvét közeledtével újabb akciók jönnek

2015. március 27. péntek

Közel egy évvel ezelőtt nyílt meg a megújult Teleki téri piac, ahol a zöldség, gyümölcs, hentes-, pék- és tejtermékáru, melegétel mellett többek közt lottózó, kiskereskedés is megtalálható. A piacon hétről-hétre mintegy 15-20 őstermelő is kínálja a saját maga megtermelt áruját. A továbbra is igen kedvező árú piac a közeljövőben újabb szolgáltatásokkal bővülhet, húsvét közeledtével pedig további akciókat tartanak, és színes programokkal is várják a piacra látogatókat.

Ha nem is forradalmi a hangulat március 14-én délelőtt a Teleki téri piacon, azért nagy a sürgés-forgás, a húsosoknál, a zöldségeseseknél egyaránt. Galambos Gedeon őstermelőként több mint 30 éve árulja családja által termelt zöldséget, gyümölcsöt a józsefvárosi piacon. Éppen a reggelijét költi el, miközben mesélni kezd: „Ahogy mi mondjuk, az ópiacon is több évtizeden át árultam, Alsónémediből járok fel. A 80-as évek vége felé kezdtünk bele a termelésbe. A régi piacon olykor voltak kisebb balhék, egyszer még tőlem is elcsórták a pénztárcámat, de csak apró volt benne. Mostanában szerencsére ilyesmi egyáltalán nem történik, rend van itt” – meséli Galambos Gedeon két falat között. Korábban többnyire csak pénteken, szombaton árult a piacon, de most már több napon is kiáll asztalkája mögé.

Új szolgáltatásokkal bővül

Lassan egy éve, hogy teljesen megújult a Teleki téri piac. Mint Mach József, az intézmény vezetője mondja, Józsefváros újjáépülésének egyik szimbóluma a piac megújulása. „A Teleki téri piac mindig is fontos szerepet töltött be a kerület életében, amelyet tovább kellett vinni, természetesen a helyi negatív sajátosságok kiiktatásával. A biztonságra már nem igen van panasz. Jelenleg a fő célunk az, hogy kiadjuk azt a néhány helyet, ami egyelőre üresen maradt” – mondja Mach József.

Mach József piacvezető: szezonális akciók és programok is várják a vásárlókat

Szeretnének új szolgáltatásokat is a piacra csábítani: például kis- és háziállatokat ellátó kereskedést, barkácseszközöket kínáló kisebb boltot, de terveik szerint postai szolgáltatást nyújtó egység is megjelenhetne itt és egy bankautomatát is felállítanak a közelben. Az új szolgáltatásokkal szeretnék többek közt erősíteni a valamivel kisebb forgalmú hét eleji napokat is.

A piacon széles a melegétel-kínálat is, sokan is járnak ide ebédelni délidőben, szombatonként is. Friss péksütemények is kaphatók, egy sorral odébb a Buci pékségben. „Kilenc hónapja árulunk itt, elsősorban pékárut. A legjobban a kenyér fogy, de viszik a sütiket is. Egyre nagyobb az igény a teljes kiőrlésű, a rozskenyér iránt is, mellette tejtermékeket is kínálunk” – meséli Czirák Nikolette.

 

Az árak továbbra is igen kedvezők a piacon

Inkább a sűrű fillér

Az árak továbbra is kedvezők, ami egy tudatos döntés eredménye. „Igyekszünk alacsonyan tartani az árakat, de jó minőségi árukat kínálva. Az itteni szolgáltatók ráéreztek arra, hogy a sűrű fillér sokkal jobb, mint a ritka forint. Kisebb haszonkulccsal dolgoznak, így viszont több árut tudnak eladni” – mondja Mach József.

Húsvét közeledtével az ünnephez kapcsolódó jellegzetes ételek – sonka, tojás, kiegészítő zöldségekkel, gyümölcsökkel – kaphatók majd kedvező áron, a tervek szerint kulturális programot, beszélgetést is szerveznek húsvét környékén. „Az év során az aktuális, szezonális gyümölcsökre építve tervezünk akciókat, illetve további programokat, eseményeket” – mondja Mach József.

Korábban a bérlők, illetve a vásárlók egy része panaszkodott arra, hogy kissé huzatos a piac, amit mára már megoldottak: a bejáratokra hőstop függönyt szereltek, így a galambok sem jutnak már be.

 

Kovács Istvánné 50 éve árul a piacon

Őstermelők piaca

Éppen a két, egymással szemközti nagyobb bejárati kapu közt kaptak helyet az őstermelők. Galambos Gedeon mellett további 15-20 őstermelő kínálja még terményeit, a vásárlók igénylik is jelenlétüket. Többségük hosszú évek óta árul itt, például Kovács Istvánné is.

„Drága angyalom, én már vagy 50 éve árulom itt a dolgokat. Régen még kukoricát, búzát is hoztunk. De lovaskocsival ám!” – meséli. Kovács Istvánné fia, unokája segítségével saját kis kertjükben, illetve földjükön termeli meg az eladásra szánt répát, erős paprikát, krumplit és sok minden mást. Saját készítésű „Erős Pista” is kapható kis befőttesüvegben. „Mindenki kell, hogy csináljon valamit, mi ezt csináljuk jó rég óta. Van, aki a földeken dolgozik, van, aki irodista, de hát neki is kell enni valamit” – mondja a néni, miközben éppen kiszolgál egy vásárlót.

Egy házi „Erős Pistát” mi is a teli szatyrunk tetejére dobunk, és elindulunk visszafelé. Az irodába.

Őstermelői piacok a kerületben

A Gyulai Pál utcában található termelői piac az egész évben folyamatosan működik, szombatonként mintegy tíz árus kínálja itt a portékáját. Így a közelben lakók is friss, minőségi termékekhez juthatnak, ráadásul kedvező áron. A másik józsefvárosi őstermelői piac a Bláthy Ottó utcában kap helyet, ide március végétől szintén szombatonként települnek majd ki az árusok. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben