Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A magyar növényvilág megörökítője

Emléktáblát avattak Csapody Vera tiszteletére

2015. március 27. péntek

A Baross utca 4. ház homlokzatára helyezték el Dr. Csapody Vera növényrajzoló, növényfestő botanikus emléktábláját. A család kezdeményezésére a táblát Józsefváros önkormányzata állíttatta.

Vera néni családja, egykori diákjai és tisztelői gyűltek össze március 27-én a kora délutáni órákban a Baross utca 4. előtt, ott ahol a neves botanikus élete legnagyobb részében élt és alkotott.

„Húsz éve itthon rajzolok, minden nap dolgozom csak már nem olyan sokat, de minden nap rajzolok, mert nekem ez a sors rendeltetett, s ha rajzolok, nagyon boldog vagyok.” Ezt Dr. Csapody Vera az Esti Hírlapnak nyilatkozta 93 éves korában – idézte fel a Magyar Örökség díjas növényrajzoló-növényfestő mondatait emléktáblájának avatásán Sántha Péterné.

Józsefváros alpolgármestere elmondta, a Kárpát-medence flóráját tusrajz és festmény formájában megörökítő botanikus olyan életművet hagyományozott az utókorra, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Majd hozzátette: "alpolgármesterként mindig nagyon örömmel tölti el, amikor ilyen nagy életművel rendelkező személynek állíthatunk emléktáblát".

Dobolyi Zoltán Konstantin, nyugdíjas botanikus a növényfestő több tízezres rajz- és festménygyűjteményét méltatta. A tábla avatására a családból Vera néni öccsének dédunokái is készültek. A fiatal fiúk trombitán és harsonán adtak elő egy rövid darabot.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben