Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A kulisszák mögé is betekinthettünk

Színházi világnap a Turayban

2015. március 30. hétfő

Világszerte március 27-én tartják a Színházi világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet és a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A világnapon a Turay Ida Színházban Zentai Oszkár, a józsefvárosi Emberi Erőforrás Bizottság elnöke mondott ünnepi beszédet, majd Bencze Ilona olvasta fel a világhírű lengyel rendező, Krzysztof Warlikowski üzenetét. A napon a színház színészei kulisszajárást tartottak, este pedig az Egerek és emberek című előadást adták elő.

A Színházi világnap alkalmából a Turay Ida Színházban napközben a kisebbek az Aladdin című előadást tekinthették meg, majd délután, kora este a színház társulatának tagjai, illetve vendégművészek tartottak kulisszabejárást.

Az érdeklődők olyan helyekre is bekukkanthattak – például a színészek öltözőjébe, a Kálvária térre néző próbaterembe, a kis díszlet raktárba, a zenekari árokba, a függöny mögötti, színfalak mögötti világba –, ahol más napokon csak a színház dolgozói fordulhatnak meg.

A színház előterében az előadásokhoz készült díszlettervek és makettek is betekintést nyújtottak abba a folyamatba, hogy miképpen is formálódik egy darab mindaddig, amíg a nézők elé nem kerül.

Változatos programok a jövőben is

„Józsefváros számára kiemelten fontos a megújult Kálvária téren működő, szép, tartalmas szórakozási lehetőséget nyújtó Turay Ida Színház" – mondta ünnepi köszöntőjében Zentai Oszkár, a józsefvárosi Emberi Erőforrás Bizottság elnöke.

Zentai Oszkár hozzátette: az intézmény mellett megújult a Józsefvárosi Galéria, a Zászlómúzeum is, és számtalan esemény, fesztivál szolgája a józsefvárosiak igényes szórakozását, és a "továbbiakban is azon fogunk dolgozni, hogy ez a jövőben is így maradjon.” 

A lengyel rendező üzenete

1978 óta minden országban üzenettel köszöntik a Színházi világnapot. Az idén a színházakban a lengyel Krzysztof Warlikowski, Európa egyik legelismertebb rendezője üzenetét olvasták fel a világ előadóhelyein, így a Turay Ida Színházban is.

A rendező üzenetét Bencze Ilona tolmácsolta. Warlikowski szerint a színház igaz mestereit a színpadtól távol a legkönnyebb megtalálni. „Őket nem érdekli az olyan színház, ami gépiesen másolja a konvenciókat és termeli újra a kliséket. Ők inkább az impulzusok forrását keresik, az élő áramlatokat. Utánzunk, ahelyett, hogy saját elmélyült világot teremtenénk, ami a közönséggel folytatott párbeszédre és a felszín alatt áramló érzelmekre épül, sőt, mindez létezésének feltétele. Hiszen a színháznál semmi sem képes jobban megmutatni a szenvedélyeket” – fejtette ki üzenetében a rendező.

Az este az Egerek és emberek című John Steinbeck-adaptációval folytatódott, a főszerepben Viczián Ottóval valamint Kaszás Gézával. A darab a Kiváló és Érdemes Művész, a Jászai Mari-díjas Csiszár Imre rendezésében került a színpadra. Az egyszerű, de mégis sokat sejtető, a korszak hangulatát jól megidéző színpadképnek, a főszerepek mellett mellékszerepekben is remeklő művészeknek köszönhetően a darab nagy sikert aratott, a nézők többször is visszatapsolták az előadás végén a színészeket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben