Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A józsefvárosi rendőrkapitány 2014-es beszámolója

Kevesebb bűncselekmény, gyorsabb reagálás

2015. április 16. csütörtök

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 3230-ról 2088-ra, több mint 35 százalékkal csökkent 2014-re Józsefvárosban, többek közt visszaesett a testi sértések, a személygépkocsi lopások, a betöréses lopások, a rablások, a rongálások száma. Molnár Gábor, a VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője beszámolója szerint mindez többek közt köszönhető a jól kiépített kamerarendszernek, a fokozott rendőri jelenlétnek is. A közbiztonság javulását a lakosság is érzi. Kocsis Máté polgármester megköszönte a rendőrök munkáját, majd hozzátette: nagyon jó tempóban haladunk az elvárt állapot felé, de sok még a tennivaló.

Több rendőr az utcákon

A két évvel ezelőtti időszakhoz képest tavaly 58 százalékkal nőtt a rendőrök közterületi létszáma Józsefvárosban. Budapest rendőrfőkapitánya a főváros számos területén rendelt el 24 órás járőrszolgálatot, így volt ez többek között a József körúton és a Kőbányai úton is. A rendőrség folyamatos rendőri jelenlétet biztosított a turisztikailag kiemelt józsefvárosi – az Aréna Pláza, a Blaha Lujza téri Europeum, a Corvin Sétány, a Palotanegyed – területeken.

Kevesebb bűncselekmény

A fokozott rendőri jelenlétnek, a felújított, kibővített kamerarendszernek és a közbiztonsági beruházásoknak köszönhetően a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 3230-ról 2088-ra, több mint 35 százalékkal csökkent.

Visszaesett a testi sértés, a személygépkocsi lopás, a betöréses lopás, a rablás, a rongálás, a rablás, míg emelkedett az önbíráskodás, a kifosztás, a zsarolás bűncselekmények száma, Molnár Gábor kiemelt feladatnak nevezte az utóbbi cselekmények eredményességi mutatóinak javítását. Józsefvárosban 2014-ben csökkent a helyszíni bírsággal sújtott személyek száma, a szabálysértési feljelentést tavaly 4453 fővel szemben alkalmazott a rendőrség. A tulajdon elleni szabálysértési ügyek száma 2013-as évhez képest 99 feljelentéssel nőtt.

Összességében elmondható, a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma a kapitányság illetékességi területén 2013-hoz képest 10597-ről 8982-re csökkent. Mindezt érzik a józsefvárosi állampolgárok is: véleményük szerint nőtt Józsefváros közbiztonsága. A központosított tevékenységi irányítási rendszernek köszönhetően a lakossági bejelentésekre történő kiszállási idő is jelentősen javult.  

Körzeti megbízottak

„Sokéves tapasztalatuknak köszönhetően számtalan esetben példa értékű intézkedést hajtottak végre a körzeti megbízottak” – emelte ki beszámolójában Molnár Gábor. Rendszeresen vettek részt bűnügyi és közbiztonsági akciókban, folyamatosan együttműködnek a polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel.

Figyeljünk jobban az utakon

A rendőrség a közúti balesetek megelőzése érdekében közlekedési akciókat szervezett. A fokozott rendőri jelenlét ellenére a balesetek száma ugyanakkor növekedett a kerületben, tavaly 2 halálos, 40 súlyos és 151 könnyű kimenetelű személyi sérüléses baleset történt, főleg gyorshajtás, nem megfelelő előzés, elsőbbség meg nem adása, kanyarodási szabályok megsértése miatt. Feladatnak jelölte meg Molnár Gábor a balesetek visszaszorítását, amihez azonban az állampolgárok fegyelmére is szükség van.  

Küzdelem a drog ellen

A rendőrkapitány a kábító-, bódító hatású szerek használatának megelőzését és minimalizálást jelölte ki további célként. Kiemelte a megelőző tevékenység fontosságát, nem csak az iskolákban, annak falain túl is. A jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a kábítószer-bűncselekmények felderítésére. Molnár Gábor kifejtette, továbbra is támogatják, és szerves résztvevői lesznek a józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak. Az alezredes mindemellett jobban népszerűsítené a DADA, az ELLEN-SZER és az iskola rendőre programot. A képviselő-testület egyöntetűen fogadta el a rendőrkapitány beszámolóját.  

Még sok a tennivaló

„Köszönjük a kerületi rendőrök áldozatos munkáját, örömmel látjuk, hogy jó néhány mutató javult a kerületben. Nagyon jó tempóban haladunk az elvárt állapot felé, de még messze nem értünk el a célvonalig” – mondta Kocsis Máté.

Mint a polgármester kifejtette, a következő évekre is hasonló jó eredményeket kíván a rendőrségnek, a munkához az önkormányzat minden szükséges támogatást megad. Kocsis Máté köszönetét fejezte ki az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányság támogatásáért. „Tűzzük ki célként, hogy Józsefváros az évtized vége felé közbiztonsági szempontból a budapesti kerületek listája első harmadában szerepeljen. A közhiedelemmel ellentétben ma sem az utolsó helyen kullogunk. Az utóbbi években a VIII. kerületi rendőrség komoly eredményeket ért el, aminek érdekében az önkormányzat is mindent megtett a kamerafejlesztésekkel, a közbiztonsági beruházásokkal, a rendőrház építésével, a bűnügyi gócpontok felszámolásával” – mondta Józsefváros polgármestere.    

Új rendőrkapitányság épülhet

A tervek szerint egy központi, könnyen megközelíthető, jelenleg üresen, önkormányzati tulajdonban álló területen épülhetne fel az új kapitányság. Annak ellenére, hogy az önkormányzatnak ez nem feladata, részt fog venni a beruházásban. Mint Kocsis Máté polgármester elmondta, az ügyben már történtek is egyeztetések a Belügyminisztériummal.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben