Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Budapest100

Megelevenedtek józsefvárosi házak is

2015. április 20. hétfő

Ötödik alkalommal rendezték meg a Budapest100 elnevezésű programsorozatot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, épített környezetünk és nem utolsó sorban az ott lakók történeteire. Az április 18-19-ei programsorozaton több mint hatvan épületet – lakóházakat, iskolákat, templomokat, közintézményeket – ismerhettek meg a kíváncsiak alaposabban. Köztük több józsefvárosi házat is, például a Horváth Mihály és a Mátyás téren, a Bródy Sándor, a Déri Miksa, a Horánszky, a Práter és a Víg utcában. A bejárások mellett programok is várták az érdeklődőket.

Budapest egyik első ötemeletes háza, a Magda udvar, 1912 óta áll a Mátyás tér 4. szám alatt, amelyet a Löffler-fivérek terveztek. Az alagsorban hatalmas raktárat alakítottak ki a földszinti boltok részére. Az eredetileg öt, majd a hatvanas években hatemeletesre bővített épületben viszonylag szűkös lakásokat hoztak létre, amelyek nem igazán voltak összkomfortosak. A homlokzatot legfőképp azok a végigüvegezett vas zárterkélyek uralják, amelyek a sarok- és a bejárati szélső tengely felett fogják össze a szinteket és adnak az ott elhelyezett nagyobb lakásoknak némi eleganciát. A homlokzatot három, ismétlődő dombormű is díszíti. Érdekesség, hogy az épületben működött egy ideig a Mátyás mozi, jelenleg a ház földszintjén a Reménysugár Idősek Klubja várja a szépkorúakat.

 

A Magda udvar eredete

Az épület homlokzatán a Magda udvar felirat is olvasható. Mint a ház történetét kutató Lelkes Szilviától megtudtuk, nem pontosan lehet tudni, miért is került ide a felirat, az eredeti terveken ez nem is szerepelt. Inkább csak városi legendák szólnak keletkezéséről, az egyik szerint a ház egyik építtetője lányát hívták Magdának, aki levetette magát az épületről. (Későbbiekben is több öngyilkosság történt itt, ami feltehetően a ház magasságának volt „köszönhető”.)

 

Kiállítások, fényfestés, borkóstoló

Az április 18-19-i hétvégén a Bródy Sándor utca 17. szám alatti házat is be lehetett járni, az épületet Podmaniczky László Császári-Királyi kamarás építette 1885-ben, később többek közt itt lakott élete utolsó éveiben Kádár Béla expresszionista festőművész is. A kíváncsiak ellátogathattak többek közt a Déri Miksa 15., a Horánszky utca 12., a Práter utca 29/b. és Víg utca 18. számú házakhoz is, megtekinthető volt a Horváth Mihály téri egykori telefonközpont is.

Az egyes helyszíneken kiállítás, gyerekprogramok, borkóstoló, fényfestés, tűzzsonglőr-bemutató, közös háztörténeti séta, filmvetítés is várta az érdeklődőket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben