Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pokol és Purgatórium

Madarassy István képszobor kiállítása

2015. április 20. hétfő

Európa egyik legnevesebb rézszobrásza, Madarassy István hatvan rézlemezre készített képszoborban örökítette meg Dante Poklát és Purgatóriumát. A Budapesti Olasz Kultúrintézetben megrendezett kiállítás megnyitóján a zenei aláfestést Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és Kathy-Horváth Lajos hegedűművész biztosította.

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel az Olasz Kultúrintézet díszterme a kiállítás megnyitóján. Az érdeklődők igazi kuriózumot láthattak: Madarassy István ötvös- és szobrászmester alkotásait Kathy-Horváth Lajos és Szakcsi Lakatos Béla zenei improvizációja kísérte. Az alkotót Dante Isteni színjátéka ihlette arra, hogy a Poklot és a Purgatóriumot rézből készült képszobrokon örökítse meg.

Rosivall László művészettörténész szerint a kiállítás és különösen a megnyitó egy négydimenziós csoda, hiszen egy hétszáz éves gondolat változik képpé, ami csodálóiban gondolatot ébreszt, és ami a zenével válik különleges élménnyé.

„Madarassy István ráérzett Dante nagyságára, amikor az anyagot a hegesztőpisztolya lángjával megdolgozta és felszínre hozta azokból az érzelmek színárnyalatait” – fogalmazott Gina Gianotti, a kultúrintézet igazgatója.

A tárlatot – amely a Budapesti Tavaszi Fesztivállal való együttműködésben született – április 30-áig lehet megtekinteni a Bródy Sándor utcai kultúrintézet Xénia-termében. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben