Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sulivívás

Együttműködés a vívószövetség és bencés iskolák között

2015. április 24. péntek

Együttműködési szerződést kötött a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) a Pannonhalmi Főapátság által fenntartott két bencés iskolával. A megállapodást a józsefvárosi tagintézményben írták alá, látványos sportbemutató keretében.

A Práter utcai Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium tornatermében Polgár Pál, az MVSZ főtitkára a megállapodás hátteréről beszélt. "Amióta a vívás a kiemelt sportágak közé tartozik, a fejlesztési stratégia kulcseleme az iskolai vívás terjesztése, amelynek új állomása az aláírt megállapodás" - mondta.

Csampa Zsolt, a szövetség elnöke kiemelte, hogy nemcsak a tanítási évben, a tanintézményekben zajlik iskolai vívásoktatás, hanem szünidőben az Erzsébet-táborokban is, egyúttal kiemelte a jelenlévő kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Nagy Tímea szerepét az Erzsébet-táborok vívóprogramjának létrehozásában és működtetésében.

Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a nevelésnek szellemi és fizikális oldala is van, és a vívás magába foglalja ezt az összetettséget. Emlékeztetett arra, hogy a régi tablók tanúsága szerint Pannonhalmán korábban is volt vívás, a Bencés Gimnáziumban 2006-ban vezették be ismételten a sportág oktatását, amelyre egyébként a tavaly átadott sportcsarnokban nagyszerű lehetőség kínálkozik.

Az eseményen sportági bemutatót tartottak az ifjú tehetségek, először a kardvívás, majd a tőrvívás alapjait ismertették meg a közönséggel. Ezután a bencés iskolák növendékeinek „vívó produkciója” következett.

A mostani megállapodás értelmében a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban és a Szent Benedek Gimnázium tanintézményeiben is megkezdődik a vívás délelőtti oktatása.  A két intézményben 1500 diák tanul. A szakmai hátteret Budapesten a Törekvés, illetve a törökbálinti TTC edzői biztosítják, míg Pannonhalmán a QPAC Bencés Diáksport Egyesület keretein belül vívnak a sportág iránt érdeklődő diákok. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben