Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vita a Lakatos iskola jövőjéről

A baloldali kispártok képviselői átneveznék vagy bezáratnák az iskolát

2015. április 28. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete legutóbbi ülésén az iskolaigazgatói pályázatok kapcsán vita alakult ki a Lakatos Menyhért Általános Iskola működésével kapcsolatban. Az iskolaigazgatók pályázatának megtárgyalása közben a szakmai vitától teljesen eltávolodva, a jelen lévő iskolaigazgató-jelöltek megdöbbenésére is, a baloldali kispártok képviselői politikai magánakcióba kezdtek. Mint kiderült, a szegregációs problémát az iskola átnevezésével vagy bezárásával oldanák meg. Az önkormányzat vezetése visszautasította felvetéseiket.

Komássy Ákos, a szocialisták képviselője szerint válságban van Lakatos Menyhért Általános Iskola, aminek okát az iskola nevében látja. Szerinte a József Attila-díjas, elismert írónk neve riasztó, és a kerületi „nem cigányok” cigányiskolaként tartják számon.

A PM helyi képviselője, Erőss Gábor még ennél is tovább ment, ő már egyenesen bezáratná az iskolát.  Szerinte ugyanis a szegregációra az lenne a válasz, hogy a gyerekeket és a pedagógusokat szétosztja a többi iskolában, az intézményt pedig megszüntetik. Erőss Gábor végül felszólította a polgármestert, hogy támogassa a helyi iskolákat.

A PM képviselőjét Kocsis Máté polgármester tájékoztatta arról, hogy az iskolákkal szoros az együttműködés, minden segítséget megkaptak az elmúlt években, és ez a jövőben is így lesz. A Lakatos esetére kitérve, a polgármester elmondta, hogy az iskola nincs válságban és nem a név tesz szegregálttá egy oktatási intézményt, hanem annak társadalmi környezete.

Sántha Péterné alpolgármester felhívta Erőss Gábor figyelmét arra is, hogy amióta szabad iskola választás van, a szülő dönti el, hogy melyik iskolába íratja gyermekét. Nem lehet a gyerekeket ide-oda pakolgatni. Az iskola bezárása esetén, pedig éppen a baloldali képviselők lennének az elsők, akik tüntetni kezdenének.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben