Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nevet kap a József és Tolnai Lajos utca határolta közterület

Mindszenty József tér a kerületben

2015. április 30. csütörtök

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány kereste meg korábban Kocsis Máté polgármestert azzal a kéréssel, hogy a József és a Tolnai Lajos utca sarkán álló eddig névtelen teret nevezzék el Mindszenty Józsefről. A kommunista diktatúra alatt letartóztatott, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt bíboros 1949. szeptember 27-e és 1954. május 13-a között a Conti – ma Tolnai Lajos – utca 41. szám alatt található egykori ÁVH-s börtönben töltötte a rá kimért büntetést.

A kommunista diktatúra magyar egyházak megtörésére tett egyik leglátványosabb mozzanata Mindszenty József bíboros, Magyarország hercegprímása 1948. decemberi letartóztatása volt. Alig néhány hónappal később, több hétig tartó kínzások után, koholt vádak alapján életfogytig tartó fegyházra ítélték. Büntetését 1949. szeptember 27-e és 1954. május 13-a között a Conti – a ma Tolnai Lajos – utca 41. szám alatti, egykori ÁVH-s börtönben töltötte. Mindszenty József rabsága állomásai közül itt töltötte el a leghosszabb időt.

A VIII. kerületben működő Magyarországi Mindszenty Alapítvány 2013 szeptemberében kereste meg Józsefváros polgármesterét azzal a javaslattal, hogy a József utca és a Tolnai Lajos utca sarkán álló névtelen közterületet nevezze el az önkormányzat Mindszenty József térnek. Az alapítvány javaslatával a polgármester, majd a józsefvárosi képviselő-testület is egyetértett.

A fővárosi közterületek elnevezése a Fővárosi Önkormányzat közgyűlésének hatáskörébe tartozik, egyéb közterek elnevezése mellett erről a javaslatról is az április 29-ei közgyűlésen döntöttek. Az előterjesztést megszavazta a közgyűlés, így a József és a Tolnai Lajos utca sarkán álló eddig névtelen teret a jövőben Mindszenty József térnek hívják majd.

A bíboros 40 évvel ezelőtt, 1975. május 6-án Bécsben hunyt el. Mariazellben temették el, hamvait 1991-ben Magyarországon az esztergomi bazilikában helyezték végső nyugalomra.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben