Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A TASZ beperli kerületünket

A tűosztogatást támogató Sárosi Péternek nem tetszik a drogellenes munka

2015. május 04. hétfő

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet beperli Józsefvárost, mert szerintük az önkormányzat titkolja, hogy mit tesz a droghelyzet kezelése érdekében. Miközben köztudott, hogy az újjáalakult Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) csak az idén már négy alkalommal ülésezett, a kerület drogellenes stratégiája pedig elkészült és bárki számára hozzáférhető. Ráadásul az önkormányzat és a rendőrség együttműködésének – a felderítésben nagy szerepe volt a térfigyelő kameráknak is – köszönhetően elmúlt hónapokban több terjesztő is rendőrkézre került.

Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője nemrég jelentette be, hogy beperli a „titkolózó” Józsefvárost.  Szerinte ugyanis az önkormányzat titkolja „pontosan mit is tesz a drogügyi helyzet kezelése érdekében”. Úgy gondolja, „kevés valóban szakmai értéket képviselő munka zajlik a háttérben”. Kérdés azonban, hogy egy drogok legalizálásáért nyíltan kiálló, a tűosztogatást támogató, ráadásul szakmai végzettség nélküli ember által képviselt „szakmai érték” mit jelent valójában.

A híresztelésekkel ellentétben Józsefváros drogellenes stratégiája – közel egy tucat civil szervezet és számos egészségügyi és szociális intézmény bevonásával – elkészült, és az bárki számára hozzáférhető. A munkában a drogok legalizálásáért kiálló és a tűosztogatás folytatását támogató emberek helyett, valódi szakemberek vettek részt: ismert toxikológusok, addiktológusok, jogvédők és szociális területen dolgozók. A stratégia célja, hogy segítse a drogbetegeket a gyógyulásban, a drogkereskedők elfogását rendvédelmi kérdésként kezeli, és kiemelt szerepet kap a prevenció is.

A drogok legalizálásáért nyíltan kiálló Sárosi Péter 

Sárosi Péter korábban az SZDSZ kábítószerügyi szakértőjeként is dolgozott, illetve tagja volt a Kendermag Egyesületnek, amelynek egyik célja volt, hogy Magyarországon legalizálják a kenderszármazékokat. Sárosi Péter és a TASZ jelenleg a Szoba a nyolcban elnevezésű akcióval kampányol: egy olyan helyiséget szeretnének kialakítani Józsefvárosban, ahol a kábítószer-élvezők beadhatják maguknak a drogokat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben