Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pénz áll a házhoz

2016-tól még több pénz marad a családoknál

2015. május 04. hétfő

Újabb adócsökkentések, béremelési programok garantálják, hogy jövőre sok családban még több pénz áll a házhoz. Heteken belül több százezer család életét teszi könnyebbé az is, hogy finiséhez érkezik a bankok elszámoltatása, az értesítő levelek legkésőbb május elején megérkeznek: 20-30 százalékkal is csökkenhetek a törlesztőrészletek, vagy egy összegben visszakapják a tőlük tisztességtelenül elvett pénzt a hitelesek. A kép illusztráció.

A kormány bejelentette a legelső döntéseket a jövő évi költségvetésről és adóváltozásokról. Ami biztos, hogy marad a családi adórendszer, amelynek köszönhetően 2011 óta 3600 milliárd forinttal több maradt a munkavállalók zsebében az alacsony – 16 százalékos – személyi jövedelemadó adókulcsnak és a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Csökken az SZJA, nő a családi adókedvezmény

2016-ban ez az összeg tovább nő, mert az SZJA-kulcsot 15 százalékra csökkenti a kormány, a kétgyermekesek családi adókedvezményét pedig tovább növeli. Így összesen 120 milliárd forinttal több marad a családoknál.

2016 és 2019 között az adókedvezményük meg fog duplázódni, évenként 2.500 Ft-tal nő, tehát a jelenlegi gyermekenkénti 10.000 helyett 12.500 Ft lesz havonta. Emellett marad a tavaly bevezetetett kiskeresetűek adócsökkentése, ami mintegy 110 ezer gyermekes családnak garantálja, hogy kézhez kapják szinte teljes bruttó fizetésüket.

A három vagy több gyermekesek dolgozó szülők adózása nem változik, nekik már évek óta gyakorlatilag szinte nem vagy csak alig kell adózni. A kormány célja, hogy 2018-ig az SZJA-kulcs tovább csökkenjen, és Európában az egyik legalacsonyabb legyen.

2016 - Mennyivel több marad a családoknál?

Szülők

Gyermekek száma

Havi plusz

Évi plusz

Átlagkeresők

-

4.700 Ft

56.00 Ft

Minimálbéresek

2

7.100 Ft

85.000 Ft

Átlagkeresők

2

9-9.500 Ft

108-114.000 Ft

A kormány emellett 2016-tól csökkenteni kívánja számos illeték és közigazgatási díj mértékét, valamint a sertéshús áfáját a jelenlegi 27-ről 5 százalékra mérsékeli, ami jelentős megtakarításokat hozhat a magyar háziasszonyoknak. Az adócsökkentéseket nem eladósodás árán, hanem az ország saját gazdasági erejéből tudják végrehajtani.

Béremelések

A szociális biztonság azáltal is erősödik, hogy tovább folytatódnak a közszféra béremelési programjai. Az idén havi 130 ezer forinttal nőtt a háziorvosok támogatása. Az egészségügyi dolgozók fokozatos béremelése, a szociális és gyermekvédelmi dolgozók tavalyi bérfejlesztése mellett idén ősszel átlagosan újabb havi 4-10 ezer forinttal tovább nő a pedagógusok bére, az emelés jövőre is folytatódik.

Júliusban életbe lép a katonák és a rendvédelmi dolgozók béremelési programja, fizetésük átlagosan 30, majd 2019-ig évente 5-5 százalékkal nő. A tavalyi 5-11 százalékos növekedés után idén tovább emelkedhet a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti dolgozók bére.  Már zajlanak az egyeztetések az ágazat életpályamodelljének tervéről, ahogyan a kulturális dolgozók életpályamodelljének előkészítéséről is.

2016 januárjától a kormány a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőkre és örökbefogadási tanácsadókra is kiterjeszti a pedagógus életpályamodellt. 2016 júliusától pedig a területi közigazgatási dolgozók is béremelésben részesülnek.

Lehull a nagy teher

A bankok elszámoltatásával és a forintosítással óriási teher hullik le 1,3 millió család válláról. A törlesztőrészletek 10-30 százalékkal csökkenhetnek, összesen 1100 milliárd forinttal könnyebbülnek meg a családok. A visszajáró összegeket az elszámolás megküldésétől számított 15 munkanapon belül kell a bankoknak jóváírnia vagy – a már megszűnt fogyasztói szerződéseknél – átutalnia, kifizetnie.

A devizahiteles ügyfelek többsége legkésőbb május első napjaiban kapja meg az elszámoló leveleket. A megszűnt kölcsönszerződések esetében a fogyasztó bankszámlán vagy pénztári kifizetéssel kapja vissza a neki járó összeget, ha a szerződés megszűnésekor nem volt fennálló, lejárt tartozása. A végtörlesztett fogyasztóknak 2015. november 30-ig, míg a forintalapú, továbbá devizaalapúnak nem minősülő devizahitelek esetében 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell megküldeni az elszámolásokat.

Legfrissebb

Jelöljön Ön is a Józsefvárosi kitüntetésekre!

Új emléktáblák és Kolodko-szobor a kerületben

Átadják a Kálvin téri, Corvin negyedi és a Semmelweis Klinikák állomásokat

Milyen legyen a Losonci tér? Közösségi tervezés

Miénk itt a tér… - Beszámoló a Tavaszváró Piknikről

Ideiglenes védelemről döntött a képviselő-testület

Gyermekrészvételi pályázaton indul a Józsefvárosi Önkormányzat

Idén is folytatódnak a kerületi kutyafutattók fejlesztései

A JKN Zrt. működését érintő képviselő-testületi döntések

A Képviselő-testület napirendje 2022. május 5.

Facebook

Városfejlesztés

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben