Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Több mint egymilliárd forint tartaléka van a kerületnek

Minden eddiginél több pénz jut társasházak felújítására

2015. május 14. csütörtök

A felelős gazdálkodásnak köszönhetően stabil Józsefváros költségvetése. Az idén 1 milliárd 172 millió forint maradvány áll rendelkezésre, melyből 500 millió forintot fordít az önkormányzat a társasházak felújítására. Józsefváros történetében még soha ennyi pénzt nem fordítottak a kerületi lakóházak megújítására. Az önkormányzat 2015-öt a Társasházak Éveként határozta meg.

A májusi képviselő–testületi ülésen Kocsis Máté polgármester elmondta, hogy idén 1 milliárd 172 millió forint maradvány pénz áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi, hogy minden eddiginél nagyobb összeget, 500 millió forintot fordíthat a kerület a társasházak felújítására. A lakóépületek már kisebb felújításra is pályázhatnak, könnyített pályázati lehetőségek keretében.

A fő cél, természetesen, a józsefvárosi lakosok életkörülményeinek javítása, élhetőbb lakókörnyezet kialakítása. Az önkormányzat a pályázatok elbírálására munkacsoportot hoz létre. Kocsis Máté elmondta, hogy a kerületnek 0 forint tartozása van és a felelős gazdálkodásnak köszönhetően megmaradt tartalék mértéke miatt az idei büdzsé egy fejlesztésorientált költségvetés lesz. A polgármester idén kiemelt feladatként említette az óvodák és bölcsődék fejlesztését, ennek keretében további 301 millió forintot fordítanak a nevelési intézmények felújítására.

De a tartalék pénzösszegből jut még, többek között, önkormányzati lakások felújítására, játszóterek, parkok megújítására, parkolóépítésre, járdafelújításra, uszodafejlesztésre, a LÉLEK-ház felújítására és a kerületi drogellenes stratégia végrehajtására is.

Ellenzéki képviselők felvetették, hogy miért is maradt ennyi tartalék, miért nem jutott több pénz segélyezésre? Kocsis Máté erre reagálva elmondta, örül, hogy az ellenzék is elismeri, hogy jól gazdálkodik a kerület, és ezáltal 1,172 milliárd forint tartalék keletkezett. Hozzátette, hogy azért nem kell több pénzt fordítani segélyezésre, mert egyre többen dolgoznak, így munkabért kapnak, nem pedig segélyt. Örömteli, hogy egyre többen tudnak elhelyezkedni a munka világában és nem szorulnak ilyen támogatásra. De mindenkin segít az önkormányzat, akinek erre szüksége van. Viszont szigorították a segélyezési rendszert, hogy azok, akik eddig luxusautóval jártak felvenni a támogatást, a továbbiakban ne élhessenek vissza ezzel a lehetőséggel.

A stabil költségvetés és a tartalék összege megengedi, hogy ha szükséges, vagy nem várt esemény történik, az önkormányzat könnyebben tudjon segíteni.

Könnyített pályázat keretében elnyerhető támogatások az alábbi feltételekkel vehetők igénybe:

5 millió forint alatti beruházások esetén:

A támogatás a felújítási költség 50 százalékáig terjedhet, melynek fele vissza nem térítendő támogatás, másik fele kamatmentes kölcsön.

5 millió forint feletti beruházások esetén:

A vissza nem térítendő és a kamatmentes kölcsön összege együttesen nem haladhatja meg:

-          30 albetét alatti társasház esetén a 60%-ot

-          31-100 albetétes társasház esetén a 70%-ot

-          101 feletti albetétes ház esetén a 75%-ot

Pályázatot benyújtani kizárólag mindkét támogatási formára lehetséges és minden esetben szükséges a társasház önrészének igazolása.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben