Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Francia vita II. János Pál pápa szobra körül

Franciaországban bontásra ítélték, Józsefváros befogadná

2015. május 24. vasárnap

Egy francia kisvárosban bontásra ítélte a bíróság – túl nagynak vélték a műemlék 8 méteres keresztjét –, de Józsefvárosban helyet kaphatna II. János Pál pápa szobra. A műemlék megmentésére, illetve befogadására egy közösségi oldalon indult magyar kezdeményezés, amelyet – erkölcsi és anyagi – támogatásáról biztosított Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté is. Ha a szobrot valóban el kell bontani, a műemléknek „a II. János Pál pápa téren kiváló helye lenne”.

A bretagne-i városban, Ploërmelben 2006-ban adták át az emlékművet: II. János Pál pápa bronzszobra áll egy boltív alatt, amelyen egy 8 méter magas kereszt is helyet kapott. A rennes-i bíróság döntése szerint azonban a szobor „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel”. A tavaszi döntés értelmében – amely nagy vihart kavart Franciaországban – a városnak hat hónapja van arra, hogy elbontsa a szobrot.

Fogadjuk be II. János Pál pápa szobrát elnevezéssel alakult május elején egy magyar Facebook-csoport. A városnak címzett levelükben támogatásukról biztosítják a település önkormányzatát és lakosságát a szobor helyben maradása érdekében. De azt is közölték, hogyha a műemléket mégis el kellene bontani, a csoport gyűjtést kezdeményezne a szobor elszállítására és magyarországi felállítására.

A Facebook-csoportot erkölcsi és anyagi támogatásáról biztosította Józsefváros polgármestere is. Kocsis Máté jelezte, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat anyagi és erkölcsi értelemben is a kezdeményezés mögé áll, a műemléknek „a II. János Pál pápa téren kiváló helye lenne”. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben