Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Konferencia a Lélek-Programról

„Amíg dolgozni tudok, eltartom magam”

2015. május 22. péntek

A jelenleg 52 személyt támogató józsefvárosi LÉLEK-Progam lakhatást, védett munkahelyet kínál hosszú távon, az egyedülállók mellett pedig kiemelten segíti a családokat. A program önkormányzati pénzből működik, nemzetgazdasági szempontból ugyanakkor szinte nullszaldós. A képviselő-testület májusi döntésének köszönhetően több szolgálati lakás és egy közösségi hely újul meg több mint 6 millió forintból. A mintegy negyven kerületi szakember mellett több, a programban részt vevő egykoron hajléktalan is jelen volt a projektet bemutató konferencián, amelyet Zentai Oszkár, a józsefvárosi Emberi Erőforrás Bizottság elnöke nyitott meg.

A Déri Miksa utcai előadóterem egyik sarkában egy férfi ül. Valahogyan „nem illik” a hallgatóság nagy részét képező szakemberek közé: egyszerűbb az öltözete, arcát mély barázdák szántják. Mint kiderül, a korábban éveket az utcán töltő Karcsi bácsi is részt vesz a programban: már egy önkormányzati lakásban él, lakbért fizet és rezsit. És munkája is van.

Új utat ad a program

Karcsi bácsi egy Gyula melletti kis községben nőtt fel. Munka csak a TSZ-ben kínálkozott, ezért 16 évesen Pestre jött. Megházasodott, gyermekei születtek, de elkezdett inni. Már munka előtt, közben és utána is ivott.

1996-ban elvált, két-három év elteltével – mint meséli – teljesen lezüllött. Elvesztette munkáját, otthonát. Néha ugyan ide-oda befogadták, de 90 százalékban az utcán élt. Majd 2011-ben csatlakozott a LÉLEK-Programhoz.

További fejlesztések

„Más hajléktalan-ellátó projektekkel szemben a LÉLEK-Program legfőbb célja, hogy a korábban utcán élő ember bérlakásban élhet, munkája van és szakemberek felkészítették a mindennapok kihívásaira – mondta Zentai Oszkár, a józsefvárosi Emberi Erőforrás Bizottság elnöke a konferencia megnyitóján.

Az egykoron utcán élők így újra integrálódhatnak a társadalomba, a résztvevők közül 5-en már bérlakásban élnek. Az önkormányzat évente mintegy 70 millió forintot biztosít a programra. A képviselő-testület májusi döntésének köszönhetően a Koszorú utcai LÉLEK-Házban 3,8 millió forintból közösségi teret alakítanak ki és további 2,5 millió jut szolgálati lakások felújítására.

„Nullszaldós” a program

„Aki belép, nem megfoghatatlan ígéreteket kap, hanem látja a napi működést, a feltételeket. Az egyértelmű, átlátható működés biztosítja ezt a rendszert” – mondta Gyuris Tamás a konferencián.

A projekt módszertani munkatársa kiszámolta: a program nemzetgazdasági szinten közel nullszaldós. Ugyanis a résztvevők munkaviszonyához kapcsolódóan adóznak, az ellátásuk után elvileg járó – de a program által igénybe nem vett – normatív állami hozzájárulás együttes összege megközelíti a működtetés költségeit.

„Amíg dolgozni tudok, eltartom magam”

Az alkohol-probléma itt szinte mindenkit érint. "A rendszeres csoportfoglalkozásokon beszélgetésekkel, szituációs gyakorlatokkal, egyéb feladatokkal segítjük őket, de egyéni esetkezelések is vannak. Azt is javasoljuk, hogy más, „külső” közösségi csoportokba is járjanak a résztvevők" - mondta Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns.

A LÉLEK-Program legnagyobb eredménye, hogy a csatlakozók élete másképpen kezd működni a szabályok beépítésével. Megváltozik attitűdjük, kialakul a felelős gazdálkodás képessége, meg tudják tartani munkájukat, könnyebben mennek a napi rutinfeladatok, a közösségekbe a beilleszkedés.

Több esetben a családi kapcsolatokat is felélesztik a LÉLEK-programosok, ahogyan Karcsi bácsi is. Már rendszeresen találkozik felnőtt gyermekeivel, de nem akar hozzájuk költözni. Mint mondja: „Nem akarok rászorulni senkire. Amíg dolgozni tudok, eltartom magam. Ez teszem.”

Az utcáról a teljes életig

2011 vége óta működő józsefvárosi Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési Közösségi Programhoz (LÉLEK-Program) az otthonukat Józsefvárosban elvesztők csatlakozhatnak. A bekerülőkről a szakemberek állapotfelmérést, majd személyre szabott gondozási tervet készítenek. Az egyedülállók a 14 főt befogadni képes LÉLEK-Házban lakhatnak, a családokat három lakás várja.

Mindenkinek dolgoznia kell, amelyet a kezdetekben biztosítunk – meséli Takács Gábor szakmai vezető. A következő lépést a szolgálati lakás jelenti (ebből 20 van), amelybe beköltözőknek a rezsi egy részét fizetniük kell. A szociális bérlakásban élőknek pedig már a bérleti díjat, a teljes rezsit is állniuk kell.A programról részletesebben itt olvashat. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben