Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Májusban is találkoztak a kerületi vállalkozók a H13-ban

Középpontban a társasházak és a gazdaságfejlesztés

2015. május 27. szerda

Már pályázhatnak a társasházak, az önkormányzat félmilliárd forintot különített el idén lakóépületek felújítására. A kerület vezetése azt reméli, hogy a nyertes lakóközösségek helyi vállalkozókat bíznak meg a beruházások kivitelezésével – mondta Egry Attila alpolgármester a Józsefvárosi Üzleti Klub májusi rendezvényén. A fórumon szó volt a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusról is, amely dr. Földy Ferenc, az EU Pályázati Portál alapító főszerkesztője szerint alapvetően a gazdaságfejlesztésre koncentrál.

Már hagyomány, hogy a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ Üzleti Klubot szervez minden hónapban a józsefvárosi vállalkozóknak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen. A májusi rendezvényen a 2015-ös európai uniós pályázatokról tájékozódhattak a résztvevők, illetve a Józsefvárosi Önkormányzat fejlesztési törekvéseivel ismerkedhettek meg.

Társasházak felújítása

Józsefváros 2015. évi költségvetéséről Egry Attila alpolgármester elmondta: a kerületnek csaknem másfél milliárd forint többlete van, amit fejlesztésekre tud fordítani. Hozzátette: enne az összegnek egy részét, 500 millió forintot társasházi pályázatokra különített el a képviselő-testület. A lakóközösségek a kisebb felújítások mellett összetettebb beruházásokra: gépészeti, homlokzati, statikai fejlesztésekre is pályázhatnak. A kerület vezetése abban reménykedik, hogy a nyertes lakóközösségek helyi vállalkozókat bíznak meg a fejlesztések megvalósításával, mert az jelentősen hozzájárulna Józsefváros gazdaságának élénkítéséhez – szögezte le az alpolgármester.

Útfelújítás és forgalomcsillapítás

A vállalkozóknak tartott fórumon Egry Attila kiemelte: új burkolatot kap a Bródy Sándor utca egy szakasza a Vas utca és a Gutenberg tér között. Ugyanezen a szakaszon a Vas utca és a Horánszky utca közötti részt megemelik, hogy „tér jelleget” kölcsönözzön az utcakép. A forgalom csillapítását szolgálja a Rökk Szilárd utca Gutenberg teret szegélyező szakaszának megemelése is. A munkálatok a következő hetekben indulnak és előreláthatólag a nyár végéig tartanak.

Uniós pályázatok 2015

Az új, 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban csaknem 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére – mondta a májusi Üzleti Klub meghívott vendége, dr. Földy Ferenc, az EU Pályázati Portál alapító főszerkesztője. Hozzátette: ennek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre irányul. Ez az arány korábban 16 százalék volt.

Az előző ciklushoz képest változást jelent az is, hogy a 16 Operatív Program helyett összesen 7 lesz, de sokkal több pénz jut a kis- és középvállalkozóknak, előtérbe kerül a kutatás-fejlesztés, az innováció és az energiahatékonyság is – hangsúlyozta dr. Földy Ferenc. Az új rendszer jellemzője, hogy kevesebb lesz az adminisztráció, illetve elektronikusan zajlik a pályázatok benyújtása és értékelése.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben