Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fővárosi Közgyűlés

2017 végéig befejeződhet a 3-as metró szerelvényeinek felújítása

2015. május 27. szerda

Elfogadta a 3-as metró szerelvényeinek felújításához szükséges pénzösszeg tőketartalék útján történő biztosításáról és a forrás felhasználásának feltételrendszeréről szóló, a BKV Zrt.-vel kötött megállapodást a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Az elfogadott előterjesztés szerint a 3-as metróvonal járműparkja korszerűsítéssel egybekötött felújításának kezdési időpontja a vállalkozási szerződés megkötésének tervezett dátuma, azaz július 1-je. A befejezés tervezett időpontja pedig - az üzembe helyezés tervezett határideje - 2017. december 31. A járműpark felújítására 60 milliárd forintnyi kölcsönt vesz fel euróban a főváros.

A 3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmat bonyolító vasúti rendszere. A 20 állomásos vonalat munkanapokon 520-540 ezer utas használja, többen, mint amennyien a teljes országos vasúti hálózatot. A metró egyes szakaszainak infrastruktúraelemei az elmúlt több mint 3,5 évtizedes folyamatos működés alatt erősen elhasználódtak, ez alatt semmilyen komolyabb felújításon nem estek át, a vonal és a szerelvények felújítása halaszthatatlanná vált.

A 2017-es budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódó fejlesztések előkészítéséről is döntött a közgyűlés. A Kossuth Lajos tér és a világbajnokságnak helyszínt adó Dagály fürdő közötti partszakaszt rendeznék. A projekt keretében megtervezendő és megvalósítandó sétány és bicikliút biztosítja majd a közvetlen kapcsolatot a világbajnokság fő helyszínét jelentő új "úszópalota" és a belváros között, déli végén a 2014-ben megújult Kossuth Lajos térhez, északi végén az állami beruházás keretében rendezendő partszakaszhoz csatlakozik - olvasható az elfogadott előterjesztésben. Mint írták, terveket kell készíteni a Dráva utcai felhajtónál a Margitszigetre vezető gyalogoshíd hídfőjének kialakítására. A projektben tervezendő partszakasz hossza 3,2 kilométer. Az előkészítési feladatok becslések szerint 200 millió forintba kerülnek.

A szerdai tanácskozáson felszólalt Áder János köztársasági elnök is. Az államfő beszédét követően a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, támogatja a klímaváltozás elleni világméretű kezdeményezést. A klímavédelmi kampányt Józsefváros is támogatja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben