Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szakmai elismerés

Nívódíjat nyert a Kálvária tér

2015. május 29. péntek

Két újjáépült terünkkel pályázott Józsefváros önkormányzata a tervezővel és kivitelezővel közösen a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület rangos kitüntetésére. A bíráló bizottság döntése értelmében idén - „lakókörnyezet közterei” kategóriában - a Kálvária tér veheti át a Köztérmegújítási Nívódíjat. A Teleki László teret a FiDo térrel együtt dicséretben részesítette a szakmai zsűri.

Tavaly ősszel a kerület szinte valamennyi köztere megújult. Az újjáépült Kálvária tér és a Teleki tér Józsefváros megújulásának zászlóshajói, ezért az önkormányzat mindkettőt benevezte az ország legszebb köztereinek versenyébe.

A Köztérmegújítási Nívódíjat a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület alapította. A rangos szakmai elismerésnek számító díjjal azokat a közterületeket tüntetik ki évről évre, amelyek magas színvonalon és minőségi módon újultak meg.

Idén, a „lakókörnyezet közterei” kategóriában a Kálvária tér vívta ki a szakmai zsűri elismerését. Ugyanebben a kategóriában a Teleki László teret a FiDo térrel együtt dicséretben részesítette a bíráló bizottság.

A nívódíjas Kálvária tér

Tavaly ősszel vehették birtokukba a józsefvárosiak a teljesen megújult Kálvária teret. A csaknem 180 millió forintból megújult park sétányokkal, korszerű térbútorokkal, ivó- és szökőkúttal valamint két kutyafuttatóval gazdagodott. 

A beruházás során létrehoztak egy többfunkciós, úgynevezett Infopontot is, ahol kulturális, szociális, egészségügyi, addiktológiai információkkal segítik a lakosokat. 

A Kálvária tér átadásával nyitotta meg kapuit a 6. szám alatt található Turay Ida Színház is, ezzel a 14 éven át vándorló társulat otthonra talált Józsefvárosban.

Dicséretet kapott a Teleki és a FiDo tér

Új időszámítás kezdődött 2014-ben a Teleki László téren. Az önkormányzat új piacot épített a régi helyére, felújította a környező utcákat és házakat. Őszre a piac mellett a közpark is újjáépült. A tervezésbe egyedülálló módon a helyi lakosokat is bevonta az önkormányzat: egy fórumsorozat keretében közösen döntöttek a burkolatokról, a térbútorokról, a játszótérről és a közvilágításról.

A rehabilitáció során a zöldfelület egy hektárosra bővült, többek között játszókert és egy Teleki-emlékhely várja a pihenni vágyókat.

A tér folytatásaként a Józsefvárosi Önkormányzat megújította a Fiumei út és a Dobozi utca által határolt zöldterületet is.

A köznyelv által FiDo térként emlegetett ifjúsági parkban öntöttgumi-burkolatú foci-, kosárlabda- és streetball-pályák valamint egy közösségi ház várja a fiatalokat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben