Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koszorúzás a Fiumei úti Sírkertben

Hősei előtt tisztelgett Józsefváros

2015. május 29. péntek

A Hősök napja alkalmából megemlékezést tartott Józsefváros önkormányzata a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 15-ös parcellájánál. A kerület nevében Sántha Péterné alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját a Józsefvárosi Hősi Halottak emlékkövénél.

Néma főhajtással emlékeztek a Fiumei úti Sírkertben azokra a magyar hősökre, közöttük azokra a józsefvárosi katonákra és civilekre, akik életüket áldozták a hazáért. A Magyar Hősök Emléknapja egy 1917. évi törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden települést, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. Ám 1946-ot követően a hivatalos ünnepségek megszűntek. A rendszerváltásig kellett várni, hogy a hazáért életüket áldozó hősökről újra méltó módon emlékezzünk meg. 

2001-ben az Országgyűlés újra nemzeti emléknappá nyilvánította május utolsó vasárnapját. A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy 2015-től a honvédelmi miniszter javaslatára egy kormányhatározat a kiemelt fontosságú ünnepek közé sorolja a Hősök napját. 

Az idei évfordulón Sántha Péterné alpolgármester helyezett el koszorút az önkormányzat nevében a „Budapest Józsefváros Hősi Halottai” feliratú, 1999-en állítatott emlékkőnél, majd Bocska Imre koszorúzott a HONSZ, azaz a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének képviseletében.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben