Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Teljes a lefedettség a kerületben

Bevált a józsefvárosi kamerarendszer

2015. június 11. csütörtök

Az elmúlt közel fél év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a józsefvárosi térfigyelő kamerarendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kerületben a lefedettség mára teljessé vált. Csak az idén a közterületi kameráknak köszönhetően 520 esetben történt intézkedés Józsefvárosban, 387 esetben eljárás is indult. A közbiztonsági fejlesztések mellett a kamerarendszer is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy növekedett a józsefvárosiak biztonságérzete.

A kiépített kamerarendszernek köszönhetően több bűnelkövetőt is azonosított és fogott el a VIII. kerületi rendőrkapitányság. Ebben az évben már 520 esetben észleltek a józsefvárosi térfigyelő központban bűncselekményre utaló tevékenységet, amelyet követően rendőröket küldtek a helyszínre. Az intézkedéseket követően 387 esetben indult jogsértő magatartás miatt büntető- vagy szabálysértési eljárás.

180 kamera a kerületben

Kocsis Máté polgármester korábban a kerületi közbiztonság javítását szolgáló egyik legfontosabb állomásnak nevezte a kamerarendszer modernizálását és kibővítését. 2014-ben a Józsefvárosi Önkormányzat a belügyminisztériumtól mintegy 220 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelyet 73 millió forint önerővel egészítettek ki, így összesen 293 millió forintból valósulhatott meg az ország legnagyobb kamerarendszer-fejlesztése. 115 régebbit újra cseréltek, több mint 60-at további helyekre is felszereltek. A nagyobb biztonság érdekében ma már 180 kamera figyeli a köztereket.

Biztonságosabb közterek

A Tárki Társadalomkutatási Intézet felmérése szerint a józsefvárosi lakosság biztonságérzetét jelző mutató 25 százalékkal javult, az emberek szívesebben sétálnak az utcákon, 13 százalékkal nőtt azok aránya, akik nem félnek nappal attól, hogy áldozattá válnak a kerületben. A közbiztonságot érintő fejlesztések, a megfeszített rendőri munka mellett ebben nagy szerepe van a kiépített kamerarendszernek és a térfigyelő központnak is. 

A kamerák visszatartó ereje

A belügyminisztérium 2014-ben meghirdetett pályázatán 463 önkormányzat 3,6 milliárd forintot kapott térfigyelő kamerák telepítésére – jelentette be Pogácsás Tibor az M1 műsorában. Az önkormányzati államtitkár szerint az emberek többsége igényli a térfigyelő kamerákat. Hozzátette, hogy visszatartó erejük is van: a kamerák telepítésének évében mintegy 30 százalékkal csökkentek a közterületi bűncselekmények. A magyarországi települések, önkormányzatok folyamatosan fejlesztik, bővítik a térfigyelő kamerarendszereiket, az állami támogatás mellett jelentős összeget fordítanak rá saját forrásaikból is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben