Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tegyünk együtt a biztonságosabb Józsefvárosért!

Fórum a józsefvárosi közbiztonságról

2015. június 29. hétfő

A VIII. kerületi Rendőrkapitányság azzal a céllal rendezte meg a fórumot, hogy a kerületben élők, dolgozók megoszthassák a közbiztonsággal kapcsolatos tapasztalataikat, javaslataikat. A kerületben nyáron nagyobb gondot okoz a pihenni vágyóknak a hangzavar, visszatérő probléma, hogy az üres telkeket illetéktelenek foglalják el rendszeresen, annak ellenére, hogy a közterület-felügyelet munkatársai naponta átlagosan 8 személyt „tessékelnek” el ezen területekről.

Oktatási, egyházi, szociális intézmények és civil szervezetek képviselői részvételével tartották meg a Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumot hétfőn a Polgármesteri Hivatalban, a résztvevőket Sára Botond alpolgármester köszöntötte.

A kerületi rendőrkapitány, Molnár Gábor nyitóbeszédében kiemelte: a kamerarendszernek köszönhetően már most több gépkocsi-feltörőt és tolvajt, illetve kifosztást, rablást elkövető egyént sikerült elfogniuk.

A korábbi 4-ről 12 főre növelték a körzeti megbízottak számát, akik szorosabb kapcsolatot tudnak így kialakítani a lakossággal, illetve az adott körzet önkormányzati képviselőjével. Az alezredes hozzátette: az elmúlt hónapokban közös akciókat szerveztek a környező kerületek kapitányságaival, illetve a Józsefvárosi Polgárőrséggel. Több kábítószer-terjesztő egyént is elfogtak.

A lakóépületekbe szorultak

Kaiser József, a Józsefvárosi Polgárőrség vezetője felvetette, hogy ki kellene építeni egy, a közös képviselőkkel, lakosokkal szorosabb együttműködést, mivel a bűnözés egy része a társasházak kapuin belülre húzódott vissza. Sára Botond hozzátette: részben ennek visszaszorítására írt ki az önkormányzat a társasházak részére a belső terek figyelésére kamera-pályázatot is.

A Társak a Teleki Térért Egyesület elnöke, Feicht Rezsőné Marika elmondta, fontos „a csak a folyosókon duzzogó lakosok” bevonása is: hiszen az élhetőbb, biztonságosabb környezetért mindenkinek tennie kell.

 

Mikor, kihez forduljunk?

A nyári időszak közeledtével egyre nagyobb gondot okoz az esti rendezvények, szórakozóhelyek keltette hangzavar. Józsefváros aljegyzője, dr. Kovács Gabriella jelezte: ilyen esetben a kerület jegyzőjét kell értesíteni. Ugyanakkor közterületi hangoskodás esetén értesíthető a kerületi kapitányság, a körzeti megbízott vagy a polgárőrség is. Ha bűncselekményre utaló nyomot, körözött személyt látunk, a rendőrséget riasszuk.

Az üresen álló telkeken gyakran halmozódik fel szemét, illetve foglalják el azokat illetéktelen személyek. A kerületi tulajdonban álló telkekkel kapcsolatos észrevételeket az önkormányzatnál kell jelezni. Sára Botond alpolgármester elmondta, igyekeznek telkeiket hasznosítani (például azokat bérbe adva azokon parkolókat kialakítani). Sok esetben az okoz gondot, hogy nem az önkormányzat tulajdonában áll a telek, ilyenkor a tulajdonost értesítik, illetve táblát helyeznek el az adott területen, hogy kit lehet probléma esetén értesíteni.

Fokozott jelenlét

Bajusz Ferenc, a józsefvárosi közterület-felügyeleti ügyosztály vezetője elmondta: az üres telkeket rendszeresen felkeresik, és naponta átlagosan 8 főt távolítanak el egyes önkormányzati tulajdonban álló területekről. Bajusz Ferenc hozzátette: az illegális bevándorlók által rendszeresen látogatott városrészeken a jövőben a BRFK speciális kiképzést kapott rendőreivel hetente közösen járőröznek a kerületben, illetve fokozottabban lesznek jelen a Népszínház utcában is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben