Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lecsóköltemények és álomfröccsök

Családias gasztrofesztivál a Palotanegyedben

2015. július 06. hétfő

A magyar konyhaművészetnek kevés olyan válasza van a nagy melegben elfogyasztott laktató, de mégis könnyed étel kérdésére, mint a lecsó. Számtalan elkészítési módozata van, és talán egy nemzeti ételünkhöz sem illik annyira italként a fröccs, mint ehhez a zöldségdús nyári étekhez. Ezt a két élményt ötvözték a Palota Piknik keretében a hétvégén a Krúdy utca és Mikszáth tér vendéglátósai.

Lecsóillat lepte el a hétvégén a Krúdy utca és a Mikszáth tér környékét, és a legtöbb helyen gyöngyöző fehér- vagy rozéfröccsel teli, párás falú poharakat láttunk a vendéglők teraszán. 

 A Palotanegyed „gasztrosétányának” résztvevői a nyári szezonban időről időre összefognak, és tematikus hétvégékkel csábítják a kulináris élvezetek rajongóit. A májusi IPA (Indian Pale Ale) – ez egy speciális sörkészítési mód – napok után, július első hétvégéjén egy jó tál lecsóra és a hozzá dukáló fröccsre várták az erre járókat, vagy ezért érkezőket.

Az immár több évre visszatekintő tematikus hétvégén a vendéglátóhelyek ismét nem bíztak semmit a véletlenre, hiszen olyan sokszínű kínálatot nyújtottak, hogy még a legkifinomultabbak is megtalálták a kedvükre való lecsót és a hozzáillő fröccsöt. Mert bizony a lecsóhoz csak a fröccs illik, bár lehet bort is inni hozzá tisztán. Ezért volt például, hogy a Don Leone mangalica szalonnára helyezett, mangalica kolbászos lecsójához vörösbort is kínált.

Lecsó-fröccs sétánk keretében próbáltuk megkóstolni a kínálat legérdekesebb darabjait, és újra meggyőződtünk arról, hogy a lecsó elkészítési módjainak tényleg csak a képzelet szab határt, vagy még az sem…

Kóstoltunk lazaccal szórt tócsnival tálaltat, libamájszeletekkel dúsítottat, kápiapaprikás édesebb, ám enyhén csípős verziót, de olyat is, amin tükörtojást tálaltak és kapott egy kolbászos-szalonnás nyársat, mindezek mellett egyszerűségében nagyszerű gombásat, de tojásos lecsóval töltött rétest is.

Pár étterem pedig saját sütésű péksüteménnyel kedveskedett lecsója mellé. Mindezekhez minden vendéglő külön fröccskínálattal is készült a rajnai rizlingen, olaszrizlingen, irsain és somlóin át, a tokaji száraz hárslevelűn keresztül, a különféle rozékig és a már-már vörösbornak számító siller-alapúakig. A szóda – mondanunk sem kell – minden asztalra kancsóval érkezett.

A végére hagytuk a legfontosabbat: Lecsó és Fröccs Fesztivál lesz jövőre is, ám kérdésünkre több étteremben is azt mondták, hogy legnépszerűbb lecsóikat a nyáron folyamatosan, vagy visszatérően étlapon tartják majd, hogy mindenki megkóstolhassa ezt a sokszínű magyar ételt.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben