Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Meleg étel a rászorulóknak

Emelkedő adagszám, bővülő helyiség a népkonyhán

2015. július 07. kedd

Józsefváros önkormányzata már öt éve biztosítja a napi egyszeri meleg étkezést a kerület szociálisan rászoruló lakosainak. Ám a lakossági igények figyelembevételével a jövő évtől megemelkedett napi adagszámmal és jelentősen kibővített helyiséggel áll a Magdolna utcai népkonyha a nehéz körülmények között élő kerületi lakosok rendelkezésére.

A 2011 óta biztosított szociális étkeztetés jelenleg három formában vehető igénybe kerületünkben: házhozszállítás keretében, napi ellátás keretében - mely a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ valamelyik nappali klubjában érhető el -, valamint a Magdolna utca 43. szám alatti népkonyha szolgáltatásai által.

A Józsefvárosi Önkormányzat június 25-i képviselő-testületi ülésén elfogadott javaslat értelmében - igazodva a lakossági igényekhez - a népkonyhán kiadott ételek száma a jövő évtől 320-ról 350 adagra nő, ami az idei árakon számolva megközelítőleg évi 3 millió forint többlet kiadást jelent az önkormányzat számára, amit részben saját erőből, részben a központi költségvetésből finanszíroznak majd.

A jövőben a jelenlegi rendszer felülvizsgálatára is sor kerül, mivel ma közel 600 fő veszi igénybe házhoz szállítással a szociális étkeztetést, ám nagyon magas azok száma, akik életkora és egészségi állapota nem indokolja ezt a szolgáltatást. Ezek a támogatottak továbbra is részesülnek az ellátásban, ám a jövő évtől maguknak kell az étel elviteléről gondoskodniuk, melyet a népkonyha helyiségében vehetnek majd át. Az emiatt várhatóan duplájára emelkedő napi népkonyhai forgalom indokolttá teszi a dolgozói létszám növelését is egy fővel, és a jelenleg 35 négyzetméter alapterületű Magdolna utcai helyiség 104 négyzetméterre való bővítését. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben