Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Törékeny természet

Herend kincsei a Természettudományi Múzeumban

2015. július 29. szerda

Szeptember 14-ig tart nyitva a Törékeny természet – Herend kincsei című tárlat a Magyar Természettudományi Múzeumban, amely egyedülálló módon állítja párba a kétszáz éves manufaktúra és az 1802-ben alapított józsefvárosi intézmény gyűjteményét.

A nagy ívű kiállítás a tudomány és a művészet természethez fűződő viszonyát mutatja be herendi porcelánok és természeti tárgyak segítségével a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A tárlaton egymás mellett láthatjuk a múzeum értékes gyűjteményét és a porcelánokon megjelenő, aprólékosan kidolgozott, kézzel festett mintázatokat. Egzotikus állatok, a levegő vagy a vízi világ lakói, rovarok vagy a botanika tárgykörébe tartozó motívumok, mind-mind feltűnnek a kiállított kecses tárgyakon. 

Ám a díszítő ösztön nem áll meg a létező világunk határmezsgyéjén. Sárkányok, melyek a porcelán őshazájának, Kína mitológiájának legnagyobb jelentőségű természetfeletti lényei, unikornisok, a Minótaurosz és az asztrológiai jegyek ábrázolásai is részesei a kifogyhatatlan variációjú Herendi forma-, és mintavilágnak. 

A kiállítás egy külön berendezett részében, a Herendi porcelán talán legnagyobb karriert befutott mintáját, a Viktória-minta kialakulását követhetik nyomon a látogatók, ami a manufaktúra egyik legismertebb és legrégebbi motívuma.

A dekor, mely talán a cég attribútumaként is felfogható, világhírnevét az 1851-ben Londonban megrendezett első világkiállításon alapozta meg, ahol nem csak hatalmas sikert aratott és aranyérmet szerzett, de maga Viktória brit királynő is rendelt egy étkészletet a Windsori kastély számára, ezzel ő lett a minta keresztanyja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben