Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A józsefvárosi lakosoknak ingyenes

Regisztrációval a kerékpártolvajok ellen

2015. július 29. szerda

Józsefváros utcáit olykor mi magunk is kerékpárral járjuk, ezért döntöttünk úgy, hogy regisztráltatjuk a kerületi rendőrkapitányságon a hűséges kétkerekűt. A Víg utcában július közepe óta van erre lehetőség, az önkormányzat támogatásának köszönhetően ingyenesen. Ott jártunkkor jegyeztette be kerékpárját Lázár László is, aki orvosként dolgozik a kerületben.

„A Józsefváros újságban találkoztam a felhívással, hogy a kerületi rendőrkapitányságon regisztráltatni lehet a bicikliket. A kerületben orvosként dolgozom, a betegekhez gyakran kerékpárral járok” – mondta a Víg utcai rendőrkapitányság bejáratánál Lázár László, aki egyszerre két biciklit is igyekezett betolni a kapun.

20 perc alatt kész

A regisztrációra előjegyzést, időpontot a 06-20-495-96-67-es telefonszámon lehet kérni, így tett Lázár úr is.

Elsőként egy önkéntes adatközlő lapot kell kitölteni, amelyen rögzítik a kerékpár márkáját, egyedi azonosítószámát, gyártási évét, illetve főbb (felépítése, alapszíne, felszereltsége, sebességváltó elhelyezkedése és kivitele, féktípusa) jellemzőit.

A kerékpár kap egy regisztrációs sorszámot, több részére sorszám kerül és ráragasztanak egy nehezen eltávolítható „rendőrségen regisztrált kerékpár” feliratú matricát is. A kerékpárt, illetve alvázszámát a regisztrációt végző józsefvárosi körzeti megbízottak lefotózzák, amely bekerül a rendőrség adatbázisába.

A mintegy 20 percig tartó folyamat végén Lázár László kérdésünkre elmondta, reméli, hogy így nagyobb biztonságban lesznek kerékpárjai, ha „esetleg lábuk kelne, a rendőrök könnyebben megtalálják a bicikliket”.

Ebben bízunk mi is, így a doktor urat követően mi is regisztráltattuk kerékpárunkat.

A fő cél a megelőzés

A bejelentés a kerületi lakosoknak a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően ingyenes. A program célja a megelőzés – ahol bevezették, jelentősen csökkent a kerékpárlopások száma – vagy ha már megtörtént a baj az, hogy a kétkerekű minél előbb visszakerüljön jogos tulajdonosához.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben