Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hét személyt állítottak elő

Idegenrendészeti razzia egy hostelben

2015. július 30. csütörtök

Egy józsefvárosi hostelben és környékén tartott razzia eredményeképpen hét illegálisan hazánkban tartózkodó férfit állítottak elő a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. A józsefvárosi önkormányzat hatósági és adóügyi munkatársai rendszeresen ellenőrzik a kerületben található szálláshelyek kereskedelmi működését és adóügyeit, a mostani akciójukhoz a rendőrség is csatlakozott.

Újabb idegenrendészeti razziát tartottak a kerületben, ugyanis az a gyanú merült fel a rendőrség részéről, hogy egy Könyves Kálmán körúti hostelben illegálisan hazánkban tartózkodó állampolgárok szálltak meg. A rendőröket ezúttal a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztályának és Adóügyi Irodájának munkatársai is elkísérték, akik rendszeresen ellenőrzik a szálláshelyek kereskedelmi működését és adóügyeit.

Mialatt az önkormányzat dolgozói a szálló üzemeltetőitől begyűjtötték vizsgálathoz szükséges iratokat, a rendőrök több csapatra felosztva ellenőrizték a szobákban tartózkodó személyeket és a hostel környékét. 

Nem is utazhatott volna

Az egyik szobában egy iraki állampolgárra bukkantak, akinek a papírjaiból az derült ki, hogy Finnországban már kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt, ami a napokban azonban lejárt, ráadásul a férfi a schengeni határokon belül nem is lett volna jogosult utazásra.

Ez a személy az utazási tilalom és a lejárt tartózkodási okmányok ellenére is Magyarország, Európa déli schengeni határa felé vette az irányt, holott az arab országokból érkező bevándorlók általában délről észak felé haladnak. Elképzelhető, hogy itt tartózkodó társait szerette volna Finnországba kalauzolni.

Nem voltak érvényes irataik

Ez idő alatt egy másik rendőrcsapat egy magát szírnek valló állampolgárt igazoltatott a hostel környékén, a fiatal férfinek nem voltak érvényes iratai. A szálló átvizsgálását követően a rendőrök a szomszédos étterembe is betértek, ahol öt, vélhetően szír állampolgár nem tudta igazolni itt tartózkodásának jogosultságát.

A hat szír férfit és az iraki állampolgárt előállították a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. Az önkormányzat munkatársai a szálláshely kereskedelmi működését rendben találták, az adóügyi vizsgálat még folyamatban van.

Szerző: Bányai Rudolf

Fotó: Baranyai Attila

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben