Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A pécsiek szerint követendő példa

Mintaértékű a józsefvárosi kamerarendszer

2015. július 31. péntek

Pécs város önkormányzatának delegációja azért látogatott kerületünkbe, hogy tapasztalatokat és ötleteket gyűjtsön saját térfigyelő kamerarendszerének fejlesztéséhez. A beruházás előzményeiről és a fejlesztésről Sára Botond alpolgármester beszélt a pécsieknek, míg a gyakorlati működésről a közterület-felügyeletnél illetve a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon szerezhettek benyomásokat a vendégek. Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere szerint minta értékű és követendő példa, amit Józsefváros elért a kamerarendszer fejlesztéssel.

A pécsi küldöttséget, élükön Girán János és Dr. Őri László alpolgármesterekkel, a polgármesteri hivatalban Sára Botond fogadta.

A beszélgetésen az alpolgármester elmondta, hogy már tizenöt éve működnek térfigyelő kamerák a kerületben, de ezek mára elavultak, így szükségessé vált a cseréjük, illetve a rendszer bővítése. A fejlesztésnek köszönhetően ma már 180 korszerű, digitális kamera pásztázza Józsefváros utcáit, ennek köszönhetően teljes a lefedettség. Fontos eleme volt a fejlesztésnek az új térfigyelő központ kialakítása is, ahol a közterület felügyelők és a rendőrök napi 24 órában figyelik a kamerák képeit.

A beruházásra az önkormányzat 220 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Belügyminisztériumtól, ezt egészítette ki az önkormányzat 73 millió forinttal. Sára Botond hozzátette, hogy a nagyfelbontású kamerákkal sokkal könnyebben és pontosabban nyomon követhetők az utcán zajló események, mint a korábbi analóg készülékekkel, az újak rá tudnak közelíteni egy-egy utcarészletre és sokkal élesebb képet adnak még éjszaka is. Sára Botond hangsúlyozta, hogy óriási visszatartó ereje van, hogy mindenki tudja, a kamerák mindent látnak, a kerületbe érkezéstől a kerület elhagyásáig nyomon lehet követni bárkit.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a rendőrség statisztikái szerint rengeteg szabálysértés és bűncselekmény megelőzésében, illetve az elkövetők elfogásában is nagy szerepet játszanak a kamerák, például az autófeltörések –és lopások jelentősen visszaestek a kerületben a kameráknak köszönhetően és jelentősen javult a józsefvárosiak biztonságérzete is. Ezt tovább erősítendő Józsefváros önkormányzata pályázatot írt ki társasházaknak, hogy a régebbi, még működő kamerákat beszerelhessék a lépcsőházakba.

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy városuk is tervezi kamerarendszerének fejlesztését, természetesen hallottak a józsefvárosi beruházásról és annak sikeréről, így kíváncsiak voltak a tapasztalatokra és az eredményekre. A látottak alapján mintaértékűnek tekintjük a józsefvárosi kamerarendszer fejlesztést, és amit Kocsis Máté polgármester úr és az önkormányzat végzett ezen a téren. Követendő példának tartjuk azt a hatékony együttműködést is, ami az önkormányzat, a közterület felügyelet és a rendőrség között működik – mondta a pécsi alpolgármester.

A pécsi vendégeknek a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon található térfigyelő központban bemutattak egy hétfői éjszakai esetet is, ahol a kameráknak köszönhetően vettek észre egy bűncselekményt és az odaérkező rendőrjárőr még a helyszínen elfogta az elkövetőket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben