Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Roma holokauszt

Ökumenikus imaórán emlékeztek meg az áldozatokról

2015. augusztus 03. hétfő

Ökumenikus imaórán emlékeztek meg vasárnap este a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozatairól a Mária utcai Jézus Szíve Templomban. A szertartáson igét hirdetett Balog Zoltán református tiszteletes, az emberi erőforrások minisztere, és jelen volt Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

A Szent Egyed közösség által szervezett szertartást Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense vezette. Beszédében kiemelte: a roma holokauszt áldozatai olyan embereknek tűnnek, akiket eltaposott a történelem. "Isten szívébe azonban valamennyiük neve bele van írva", és sorsuk az ő emlékezetéből kitörölhetetlen - hangsúlyozta Székely János.

A szertartáson református lelkészként részt vevő Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy újra és újra gyilkos indulatok éberednek a világban: ember támad emberre, magyar támad magyarra, magyar támad cigányra. Isten egy vérből, egy földből teremtette meg az embert, mindannyiunkban az ő szelleme, lelke lakik, mégis újra és újra vannak gyilkosok és vannak áldozatok. A gyász kötelez az itt maradottak vigasztalására és segítésére, a tettesek és indulataik néven nevezésére – fogalmazott.

A szertartáson részt vett mások mellett Fabiny Tamás evangélikus püspök, Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Sántha Péterné józsefvárosi alpolgármester és Michels Antal józsefvárosi plébános. 

Jelen voltak a gyilkosságsorozat áldozatainak családtagjai Kislétáról és Tatárszentgyörgyről, valamint Fahidi Éva holokauszt-túlélő is. A résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben