Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egyre több az illegális bevándorló a kerületben

Fokozott idegenrendészeti ellenőrzések Józsefvárosban

2015. augusztus 04. kedd

Folyamatosan gondot okoznak Józsefvárosnak is az illegális bevándorlók, ezért rendszeresen idegenrendészeti razziát tart a rendőrség és a közterület-felügyelet. A migránsok egyre nagyobb számban jelennek meg a kerületben. A parkokban egy részük hangoskodik, szemetel, zavarja a környéken lakók nyugalmát. A II. János Pál pápa téren már sátrakat is felállítottak, amelyet a Józsefvárosi Közterület-felügyelet a VIII. kerületi rendőrökkel együtt távolított el. Ellenőrzik az olcsó szálláshelyeket is, egy józsefvárosi hostelben és környékén hét illegálisan hazánkban tartózkodó külföldi állampolgárt állítottak elő.

A Keleti pályaudvarhoz közel eső II. János Pál pápa téren rendszeres ellenőrzéseket tart a rendőrség és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet, a tér ugyanis sajnos kedvelt állomása lett az illegális bevándorlóknak.

A rendszeres ellenőrzésre szükség is van, ugyanis a parkot elfoglaló bevándorlók egy része hangoskodik, szemetel, viselkedésével zavarja az ott lakók és a teret használni szándékozók hétköznapjait. 

Sátrat vertek a köztereken

Egy újabb jelenség, hogy egyesek letáboroztak és sátrakat is felállítottak a téren. Mint a Józsefvárosi Közterület-felügyelet vezetőjétől megtudtuk, a napokban négy sátrat bontottak el, és 40 embert igazoltattak is a rendőrséggel közösen tartott ellenőrzés során. Bajusz Ferenc hozzátette: folyamatos, közös ellenőrzéseket tartanak a rendőrséggel a II. János Pál pápa téren és a kerület más pontjain is.

Napi egy konténer szemét

A II. János Pál pápa téren nagy mennyiségű szemét gyűlik össze az illegális bevándorlók után. A Főkert gondozásában lévő park mellett sorakozó 1100 literes kukák hamar megtelnek. A néhány hónappal ezelőtti napi rutin némiképp megváltozott – mondta el lapunknak egy köztisztasági dolgozó. „A nagyméretű kukák már délelőtt megtelnek, sőt az utóbbi időben már napi szinten egy konténert is hozatunk, mert ezek sem elegendőek” – tette hozzá.

Razzia egy hostelben

A rendőrség részéről felmerült a gyanú, hogy egy Könyves Kálmán körúti hostelben illegálisan hazánkban tartózkodó állampolgárok szálltak meg. A rendőröket ezúttal a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztályának és Adóügyi Irodájának munkatársai is elkísérték, akik rendszeresen ellenőrzik a szálláshelyek kereskedelmi működését és adóügyeit. A Józsefváros újság ezúttal is csatlakozott az önkormányzat és a rendőrség közös razziájához.

Mialatt az önkormányzat dolgozói a szálló üzemeltetőitől begyűjtötték a vizsgálathoz szükséges iratokat, a rendőrök több csapatra felosztva ellenőrizték a szobákban tartózkodó személyeket és a hostel környékét.

Nem is utazhatott volna

Az egyik szobában egy iraki állampolgárra bukkantak, akinek a papírjaiból az derült ki, hogy Finnországban már kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt, ami a napokban azonban lejárt, ráadásul a férfi a schengeni határokon belül nem is lett volna jogosult utazásra. Ez a személy az utazási tilalom és a lejárt tartózkodási okmányok ellenére is Magyarország, Európa déli schengeni határa felé vette az irányt, holott az arab országokból érkező bevándorlók általában délről észak felé haladnak. Elképzelhető, hogy itt tartózkodó társait szerette volna Finnországba kalauzolni. 

Nem voltak érvényes irataik

Ez idő alatt egy másik rendőrcsapat egy magát szírnek valló állampolgárt igazoltatott a hostel környékén, a fiatal férfinek nem voltak érvényes iratai. A szálló átvizsgálását követően a rendőrök a szomszédos étterembe is betértek, ahol öt, vélhetően szír állampolgár nem tudta igazolni itt tartózkodásának jogosultságát.

A hat szír férfit és az iraki állampolgárt előállították a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. Az önkormányzat munkatársai a szálláshely kereskedelmi működését rendben találták, az adóügyi vizsgálat még folyamatban van. 

Változatlanul sok a bevándorló a Keletinél

Nem változik a Keleti pályaudvar és környékének utóbbi hetekben kialakult képe. A bevándorlók csoportokba verődve, ülnek, fekszenek kartonokon, holmijukat széles körben maguk körül szétszórva. Bár rendszeresen tartanak rendőri ellenőrzéseket, a migránsok a razziákat követően visszatérnek a Baross térre, amely a főváros fenntartása alá tartozik. Tarlós István kijelentette, a főváros intézkedési tervet készít a naponta ezrével érkező menekültek és illegális bevándorlók miatt. Budapest főpolgármestere szeptember 2-ára hívta össze a Fővárosi Közgyűlést, ahol önálló napirendi pontként tárgyalják a bevándorlók ügyét.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben