Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Feszült helyzet

Bevándorlók tüntettek a Keleti pályaudvarnál

2015. augusztus 30. vasárnap

Két alkalommal tartottak tüntetést az illegális bevándorlók a Keleti pályaudvarnál vasárnap. A több száz fős tömeg kórusban skandálta angolul tervezett úti célját: "Németország, Németország!". A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, ahol elzárták a pályaudvar bejáratát és nem engedték be a tüntetőket.

Szombaton is voltak hasonló akciók, elhangzottak rigmusok, de vasárnap már az ENSZ jelenlétét is követelték. A tüntetők a Németország rigmusnál hüvelykujjukat felfelé, míg Magyarország említésénél lefelé mutatták.

Vasárnap estére nagyjából megismétlődött ez a jelenet, egy 70-80 fős „kemény mag vezetésével”, „Help Us Germany” táblákkal vonultak az aluljáróban, és ugyanezt skandálták. A többi menekült inkább csak nézte a hangadókat, illetve füttyel, kiabálásokkal fejezték ki véleményüket.

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, elzárták a pályaudvar bejáratát, oda nem engedték be a tüntetőket.

A demonstrálók azt kifogásolták, hogy érvényes vonatjegyük van Németországba, de a magyar rendőrség nem engedi őket tovább. Azt is nehezményezték, hogy csak egyszer kapnak enni, illetve azt, hogy a hatóságok nyilvántartásba vennék őket. A menekültek szinte mindegyike azt mondja, hogy nem maradna Magyarországon, hanem Németországba menne.

A vonatkozó uniós szabályozás szerint a menedékkérők azonban csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhatnak tovább Magyarországról Németország területére.  

Fotó: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben