Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

380 éves az ELTE BTK

A Bölcsészettudományi Kar alapítását ünnepelték

2015. november 16. hétfő

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar alapításának 380. évfordulóját ünnepelték november 13-án, pénteken, a józsefvárosi Gólyavárban. A rendezvényen a kar vezetése, a professzorok és hallgatók mellett részt vett Sántha Péterné alpolgármester is.

A megemlékezést a kar VIII. kerületi épületében, a Trefort-kertben található Gólyavárban tartották. Ünnepi beszédében Dr. Borhy László dékán hangsúlyozta, hogy a Bölcsészettudományi Kar továbbra is a legnépszerűbb karok között van, a bölcsész alapképzésre jelentkezők harmada, míg a mesterképzésre jelentkezők fele választja intézményüket. Hozzátette: az egyetem a hazai felsőoktatási változásokban fontos szerepet tölt be, és egyre szélesebb körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.

Sántha Péterné kérdésünkre elmondta: a kerület büszke lehet, hogy nem csak a legnagyobb és legrégebbi egyetem van itt, de a legtöbb nagy egyetemnek is Józsefváros ad otthont. A születésnapos mellett megemlítette a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet és az Óbudai Egyetemet is. 

A rendezvény keretében kitüntetéseket adtak át a kar több oktatójának és munkatársának, köztük a legrangosabbnak számító Pro Facultate Philosophiae-díjat Dr. Dezső Tamás habilitált egyetemi docens, a kar volt dékánja kapta.

Nagy múltú egyetem

Pázmány Péter esztergomi érsek 1635-ben, Nagyszombaton alapította meg az egyetem bölcsészeti és teológiai karát. 1667-ben jogi karral egészült ki, 1769-ben pedig megalakult az orvosi fakultása, és ezzel teljes szerkezetű, klasszikus egyetemmé vált. 1777-ben az egyetemet Nagyszombatból a budai királyi palotába költöztették, majd 1784-ben Pesten nyert végleges elhelyezést.

Az 1948-as fordulat után alapvetően megváltozott az egyetem szerkezete. 1949-ben a Bölcsészeti Karból kiválva önállósult a Természettudományi Kar, 1950-ben állami utasításra elcsatolták az egyetemtől a Római Katolikus Hittudományi Fakultást, 1951 elején továbbá, Semmelweis Ignác nevét felvéve önálló egyetemmé vált az Orvostudományi Kar. Az intézmény ekkor kapta meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevet.

A rendszerváltozás után az ELTE hallgatói létszáma az ország többi intézményéhez hasonlóan intenzíven nőtt, a tudományos kapcsolatai gyarapodtak. Ma 8 karon több mint 15 ezer diák tanul.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben