Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A pedagógus lehetőségei a drogellenes küzdelemben

Szakmai konferenciát szervezett a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

2015. november 20. péntek

A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) kiemelt célnak tekinti, hogy az oktatásban elhivatott kerületi szakemberek számára meg tudja adni azt a szakmai hátteret, amely a drogellenes küzdelemhez szükséges. A JKEF által szervezett november 18-i szakmai konferencia jogi, közbiztonsági és orvosi szempontból is rávilágított a problémakörre.

A konferenciát Vas Imre, Józsefváros-Ferencváros országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a probléma megoldásához számos szakterület összefogására van szükség. „A pedagógusoknak is meg kell tanulniuk, hogy hogyan ismerjék fel a jeleket, milyen jogaik és kötelezettségeik vannak” – tette hozzá.

A megelőzés a legfontosabb

Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, önkormányzati képviselő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben Józsefváros teljesen új alapokra helyezte a drogellenes küzdelmet. Mint mondta, a megelőzés, valamint a kínálatcsökkenés a legfontosabb: az a cél, hogy eleve ne is találkozhassanak az emberek – és különösen a fiatalok – olyan szerekkel, amelyektől függőségi problémáik alakulhatnak ki. 

A képviselő beszélt arról is, hogy Józsefvárosban újra bevezették az országban korábban már 15 éve sikeresen működő „Életvezetési ismeretek és készségek” tantárgyat. Két kurzusban tartottak a pedagógusok számára továbbképzést a témában, ami azt jelenti, hogy Józsefváros összes óvodájában és általános iskolájában tartanak egy 12 alkalmas beszélgetést a gyerekeknek. Ezek az alkalmak a droghasználat káros hatásairól, illetve személyiségfejlesztésről szólnak: a stressz kezelés, kommunikáció és az együttműködés áll a középpontban. Ennek célja – ahogy Ferencz Orsolya fogalmazott –, hogy egy pozitív személyiségképet kapjanak a diákok, amelynek segítségével mernek és tudnak a problémáikkal szembenézni és képesek lesznek nemet mondani.

Ferencz Orsolya tájékoztatott az Emberbarát Alapítvány és Józsefváros önkormányzatának együttműködési megállapodásáról, amelynek keretében tíz ágyat kizárólag józsefvárosi illetékességű fiataloknak tartanak fent. Az alapítvány által működtetett intézmény a legnagyobb bentlakásos komplex rehabilitációs intézmény Magyarországon a gyermek és ifjúsági addiktológiában, ahol a program végén szakmát is kaphatnak a kezükbe az ellátottak.

Hatékonyabb felderítés

A közbiztonsági szempontokról Molnár Gábor, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője beszélt. Felidézte a 2006-2014 között működő tűcsere-program káros hatásait, amely nem csupán a szerhasználókat, hanem a kereskedőket is a kerületbe vonzotta. Ennek következtében nőtt a betöréses és erőszakos bűnelkövetések száma. A rendőrkapitány emlékeztetett a 2014-ben alakult kábítószer-ellenes akciócsoport tevékenységére, amely a térfigyelő kamerarendszerrel együtt jelentősen növelte a kábítószer-bűnözés felszámolásának hatékonyságát. Molnár Gábor felhívta a figyelmet a kerületi rendőrkapitányság prevenciós tevékenységeire is, köztük a D.A.D.A programra, a bűnmegelőzési tanácsadó szolgáltatásra, illetve a drogprevenciós összekötő tiszt munkájára.

Szigorúbb büntetés

Dr. Somogyi Gábor bíró, a Kúria Büntető Kollégiumának tagja megerősítette a Vas Imre által elmondottakat, és hangsúlyozta, hogy a különböző területek egymást erősítve, azonos cél érdekében léphetnek fel a kábítószerrel kapcsolatos visszaélésekkel szemben. A bíró beszélt a 2013. július elsején hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv változásairól is. Kiemelte a kábítószerrel való visszaélés esetén lehetőségként felmerülő elterelést, amelynek alkalmazását az új BTK jelentősen leszűkítette, illetve a kábítószerfüggő személy bűnelkövetését enyhébben szabályozó kitételeket teljesen eltörölte. Dr. Somogyi Gábor kiemelte a kóros szenvedélykeltés esetét, amikor egy 18 év feletti személy 18 év alatti fiatalnak ad át kábító hatású anyagot: ebben az esetben a sikertelen kísérlet is bűncselekménynek minősül.

Dr. Bacsek György ügyvéd előadásában a gyermekek vétőképességére helyezte a hangsúlyt. Ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy főszabályként 14 év alatti személy nem büntethető, kivéve, ha emberölés, testi sértés, rablás, vagy kifosztás esete áll fenn: ebben az esetben 12 év a büntethetőség korhatára. Az ügyvéd arról is beszélt, hogy a közoktatási intézmény köteles jelzéssel élni a gyermekjóléti szolgálat felé, ha tudomására jut kábítószerrel összefüggő bűncselekmény, esetleg szerhasználat. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy az iskola a drogprevenció egyik legfontosabb színtere. Hozzátette, hogy köznevelési intézmény területén elkövetett bűncselekmények súlyosabbnak minősülnek.

A magyarországi drogfogyasztási szokásokról Dr. Bozzay Krisztina addiktológus, toxikológus, az Emberbarát Alapítvány és a Péterffy Sándor utcai kórház munkatársa tájékoztatott, egyúttal a dizájner drogok veszélyeire is felhívta a figyelmet. Mint mondta, azért különösen veszélyesek az újfajta kábítószerek, mert az internetről könnyen és olcsón beszerezhetőek az ellenőrizetlen toxikus anyagok, amelyeknek megjósolhatatlan a hatása.

Merj nemet mondani

Az „Életvezetési ismeretek és készségek” című program a megelőzést és személyiségfejlesztést helyezi fókuszba, így készítve fel a gyerekeket arra, hogy egy pozitív személyiségkép birtokában képesek legyenek nemet mondani a droghasználatra. Az ehhez kapcsolódó, pedagógusokat felkészítő kurzusról Borbély Lászlóné óvodapedagógus beszélt, aki elmondta: a program a szerfüggőségre és viselkedési addikciókra is kiterjed. Hozzátette: a tárgy oktatására felkészítő továbbképzés a 40 órás műhelymunkán túl egy tanári kézikönyvsorozatot is tartalmaz. Kozmáné Szabó Edina, a józsefvárosi Kincskereső Tagóvoda munkatársa a program gyakorlati alkalmazásáról osztotta meg tapasztalatait.

Marosi Antal, Trádió Alapítvány munkatársa a „Drogokról másképpen” című előadását mutatta be röviden a hallgatóságnak. A fiataloknak szóló, interaktív bemutatóval évek óta járják az országot és több tízezer diákot értek már el.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben