Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tormay Cécile-re emlékeztek

Film készült az írónő életéről

2015. november 23. hétfő

A Józsefvárosi Galériában mutatták be a világhírű magyar írónő életét feldolgozó Tormay Cécile-filmet november 20-án. A Tormay Cécile Kör tagjain és az érdeklődőkön kívül az eseményen részt vett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

Sántha Péterné alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a kivételes képességű írónő méltán szerepel hazánk kiemelkedő nőalakjai között. Az alpolgármester szerint Tormay Cécile életében nemcsak az irodalomhoz való ragaszkodás, hanem a magyar nemzethez való feltétlen, megalkuvás nélküli hűség is hangsúlyozandó.

„Legyen ez a film főhajtás egy olyan ember előtt, aki méltán érdemli ki az őt követő generációk magyarjainak tiszteletét” – tette hozzá. Beszéde után virágcsokrot adott át Jobbágy Évának, a Tormay Cécile Kör elnökének, megköszönve azt az önzetlen munkát, amit az írónőről való megemlékezés kapcsán minden évben végez.

A Puszt Tibor rendezésében és Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színművésznő főszereplésével készült alkotás fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt. A bemutatón Pánti Anna operaénekesnő köszöntötte a vendégeket, majd elénekelte a Szózat Erkel Ferenc által megzenésített változatát. Ezután Pregitzer Fruzsina szavalta el Reményik Sándor Nagy magyar télben című versét. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben