Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Kocsis Máté polgármesterrel

A kötelező kvóta jogtalan, értelmetlen és veszélyes

2015. november 25. szerda

Kocsis Máté polgármesterrel a migrációs hullámmal kapcsolatos problémákról beszélgettünk. A polgármester kifejtette, Magyarországot most az fenyegeti, hogy – a magyarok megkérdezése nélkül – a következő öt évben az Unió egy szegednyi embert akar betelepíteni. Ez ellentétes az ország és a magyarok érdekeivel, ezért a Fidesz arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon a kötelező betelepítési kvóta elleni petícióhoz.

Augusztus első felében több ezer migráns volt Józsefvárosban, a II. János Pál pápa téren sátraztak, mosakodtak, tulajdonképpen ott éltek, a Keleti pályaudvar pedig hetekig gyakorlatilag használhatatlan volt miattuk. Ahogyan akkor mondta, rongáltak, őrjöngtek, szemeteltek, tüzet raktak, késeltek. Mi a jelenlegi helyzet?

Augusztus elején sajnos a budapestiek és a józsefvárosiak is szembesültek vele, hogy a migránsok egy jó része nem békésen érkező, az életét mentő menekült. Azt kellett látnunk, hogy sokuk napról napra egyre követelőzőbb és erőszakosabb lett. Az internetes média egy jelentős része által beállított hamis képekkel szemben nem pusztán menekülő családokról, labdázó kisgyermekekről volt szó, hanem fiatal, életerős, harcképes férfiakról. A migránsok közel 70 százaléka fiatal férfi. Most, a párizsi és brüsszeli terroreseményeket látva sajnos már azt is tudjuk, hogy mindez milyen veszélyeket hordozhat, az uniós bürokraták mégsem változtatnak a bevándorláspárti politikájukon. Magyarország megtette a szükséges lépéseket és megvédte határait, ma Józsefvárosban is újra béke van, az élet visszatért a megszokott kerékvágásba.

A hírek szerint a migránsokról tett korábbi kijelentései miatt egy Helsinki Bizottság nevű civil szervezet beperelte. Pontosan mivel van problémájuk?

Így van, valóban beperelt a szervezet. Egész pontosan azért, mert úgy vélik, hogy megbántottam és felzaklattam a migránsokat, amikor leírtam, mit csináltak a II. János Pál pápa téren. Van némi pikantériája a dolognak, hiszen azóta számtalanszor hallottunk külföldről is olyan híreket, hogy a migránsok tüzet gyújtanak, késelnek, rongálnak és valószínűleg a röszkei erőszakos támadásukra is mindenki emlékszik. Nem kívánom megtippelni, hogy a Helsinki Bizottság kinek is az érdekeit képviseli, de egyre nevetségesebb, amit csinálnak.

Két hete a kormánypártok aláírásgyűjtésbe kezdtek arra hivatkozva, hogy meg kell védeni az országot. Ön is úgy fogalmazott, hogy béke van a kerületben, úgy tűnik, a kerítés megépítése óta alig vannak itt migránsok, mitől kell akkor mégis megvédeni Magyarországot?

A nemzeti konzultáció során az emberek úgy döntöttek, hogy meg kell védeni az országot az ellenőrizetlen migránsáradattól. A Kormány ennek megfelelően intézkedett, Magyarország felvette a harcot a bevándorlási hullám ellen, és megvédte határait. Azonban ezzel közel sem oldódott meg minden gond. Most az Európai Unióval is fel kell venni a harcot, Brüsszel ugyanis a valódi megoldások keresése helyett arra készül, hogy kötelező betelepítési kvótákkal akár bevándorlók tízezreit küldje hozzánk. Magyarországot most az fenyegeti, hogy – a magyarok megkérdezése nélkül – a következő öt évben egy szegednyi embert kell befogadnia és letelepítenie. Ez ellentétes az ország érdekeivel. Nekünk, magyaroknak jogunk van eldönteni, hogy kikkel akarunk együtt élni, ezt az Unió nem kényszerítheti ránk akaratunk ellenére. Ez nem pártpolitikai kérdés, ezért mondjuk, hogy fogjunk össze, mutassuk meg Brüsszelnek, hogy a magyarok ezt nem szeretnék, és védjük meg az országot. A kötelező kvótára és a visszatoloncolásra nemet kell mondanunk, ez az ország érdeke. Ezért kérünk mindenkit arra, hogy segítsen, csatlakozzon a kötelező betelepítési kvóta elleni petícióhoz. Több millió magyar aláírása és közös akarata komoly tárgyalási pozíciót jelent az uniós tárgyalásokon.

Tehát ez az aláírásgyűjtés valójában a betelepítési kvóta elleni fellépésről szól? Kicsit úgy érezheti az ember, hogy ez azért nem egy valódi veszély. Hiszen semmi sincs eldöntve a kvótáról.

De hamarosan lesz, és attól tartunk, hogy óriási baj lehet belőle. A magyarok biztonságát veszélyeztetné ez a döntés. Éppen ezért szükséges még most hallatni a hangunkat. Még a döntés előtt el kell mondaniuk a magyaroknak a véleményüket. Szeretnénk megértetni Brüsszellel, hogy nem kérünk a felelőtlen bevándorláspárti politikából, és az értelmetlen, jogtalan és veszélyes kvótából. Értelmetlen, mert nem tudni, hogy mennyien jönnek még Európába, így a kvóta egy folyamatosan emelkedő számot fog jelenteni, nem egy állandót. A kvóta jogtalan is, mert az érvényben lévő nemzetközi szerződések alapján ebben a kérdésben Brüsszelnek nincs joga ránk kényszeríteni egy olyan megoldást, amit mi, magyarok nem akarunk, és demokratikus úton nem is dönthettünk róla. Sehol senki nem szavazott arról Európában, hogy ide milliószám be kell engedni törvénytelenül érkező embereket, majd szét kell őket osztani. És a kvóta veszélyes is, mert ellenőrizetlen embertömegeket telepítene Magyarországra, a párizsi események után pedig nem kell taglalni, hogy ez milyen kockázatokkal járhat.

Ha már a veszélyt említette, mi a véleménye, van kapcsolat a migránsáradat és a párizsi terrortámadások között?

Van. Sajnos ez már nem kérdés. Hivatalosan is megerősítették, hogy a támadások szervezője és egyik résztvevője is a bevándorlási hullámot kihasználva, Görögországon át érkezett Európába. Megdöbbentő és felháborító, ami Párizsban történt, és arra figyelmezteti a világot, amit Magyarország már korábban is mondott: nem lehet nyakra-főre korlátlanul, mindenféle ellenőrzés nélkül migránsok tömegeit beengedni Európába. Sajnos ki kell mondanunk, hogy a terroristák tudatosan és jól szervezetten használják fel a népvándorlást, ennek pedig minden kockázatát a lehető legtávolabb kell tartanunk Magyarországtól. Ebben kérjük a józsefvárosiak segítségét is, minden aláírás számít, mert a helyzet súlyos és komoly.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben