Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Advent, a karácsonyi készülődés ideje

Az Úr eljövetele – Adventus Domini

2015. november 29. vasárnap

A karácsony, Jézus földi születésének napja, a keresztény emberek legmeghittebb ünnepe, amely családias hangulatával legközelebb áll a szívekhez szerte a világon. Az ünnepet megelőző négyhetes – bizonyos felekezeteknél hathetes – időszakot, a felkészülés és várakozás időszakát nevezik adventnek a latin adventus szóból, melynek jelentése eljövetel.

Az ünnep eredete az V. századra nyúlik vissza, de általánosan csak a rákövetkező században terjedt el, mai formájában pedig VII. Gergely papa rögzítette közel egy évezrede. Hagyományosan karácsony napja előtti negyedik vasárnap kezdődik, és négy vasárnapon át,Krisztus születésének ünnepéig tart– erre utal az advent régi magyar elnevezése, az Úrjövet is.

Ez a közel egy hónapnyi idő az elmélyedés, elcsendesülés és elmélkedés ideje, az imádság és a bűnbánat időszaka, régebbi időkben ekkor böjtöt is tartottak a hívők. 

Sok,az adventhez kötődő szokás alakult ki az évszázadok alatt, amelyek egy része – kissé megváltozott formában – ma is él a keresztény világban. Most is láthatunk a hajnali utcákona sajátos hangulatú hajnali roráté-misékre igyekvő embereket, és otthonainkba is a hétköznapoktól eltérő hangulat költözik.

A közelgő ünnepet, Krisztus születésének ünnepét fejezi ki az elmúlt században elterjedt, ma már majdnem minden család otthonában megtalálható adventi koszorú.Az első adventi koszorút – azaz inkább annak előképét – a XIX. század derekán készítette először J.H. Wichern német evangélikus lelkész, aki egy szekérkereket függesztett fel a templomában, és az arra helyezett gyertyákból gyújtott meg mindennap egyet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben