Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hitben, reményben, szeretetben élni

Meggyújtották az első adventi gyertyát Józsefvárosban

2015. november 29. vasárnap

Kerületünk főterén, a Horváth Mihály téren meggyújtották az első gyertyát Józsefváros adventi koszorúján. Sára Botond alpolgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: ezt az időszakot az együttlét, az öröm és a felkészülés jellemzi. Az önkormányzat az adventi hétvégéken és az ünnepi készülődésben az örömet és a közösséget szeretné erősíteni a különböző programokkal.

Kezdetét vette az adventi időszak. Az első vasárnapon a gyermekeket, családokat Mikulásfogat várta kerületünk főterén, a Horváth Mihály téren. Itt állították fel Józsefváros adventi koszorúját is. A gyertyagyújtáson részt vett Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Sára Botond és Sántha Péterné alpolgármesterek és a képviselő-testület több tagja.

A várakozás időszaka

Sára Botond köszöntőjében elmondta: a mai nappal elkezdődött a várakozás időszaka, Jézus Krisztus megszületésének megünnepléséhez. Ezt az időszakot az együttlét, az öröm és a felkészülés jellemzi. „Amikor Józsefváros újjáépüléséről beszélünk, nemcsak a házak, terek, közutak újjáépüléséről, hanem a társadalmi kapcsolatok, a közösség és az együttélés megújításáról is beszélünk. Az adventi időszakban mindenki arra törekszik, hogy a lelkében egyensúly és béke lakozzon. Az adventi hétvégéken és a készülődésben a különböző programokkal ezt az örömet és együttélést kívánjuk erősíteni”­ - fogalmazott az alpolgármester.

Sára Botond hozzátette: az elkövetkező hetekben Józsefváros több helyszínén színvonalas programok közül válogathatunk és kapcsolódhatunk ki. „Mindenkinek azt kívánom, hogy az adventi időszakban élje át a lelki békét, örömet és együttélést. Az önkormányzat igyekszik ezt segíteni: ünnepi koncertekkel a Párbeszéd Házban és a Szent József templomban, gasztronómiai és kézműves vásárral a Szabó Ervin téren, vagy akár a jövő vasárnaptól induló korcsolyázási lehetőséggel” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Advent üzenete

Korzenszky Klára, a Makám együttes énekese karácsonyi dalokat adott elő. Az adventi koszorú első gyertyáját Sántha Péterné alpolgármester gyújtotta meg.

Ezt követően Michels Antal, a Szent József templom plébánosa hirdetett igét. Kiemelte: az adventi időszaknak hármas üzenete van: a történelmi tény, hogy Isten megtestesült és a világra lépett. Emellett, hogy most testet szeretne ölteni bennünk. Van azonban egy harmadik üzenet, ami nagyon fontos számunkra: az ő második eljövetele, amikor eljön ítélni élőket és holtakat. A plébános felolvasta Lukács evangéliumából az advent első vasárnapjára vonatkozó részt. „Mire hív minket az Isten, mire tanít? Mindenképpen azt szeretné, ha végső szabadulásban lenne részünk. Az Úr a mi igazságunk, azt szeretné, ha valóban hitben, reményben, szeretetben tudnánk élni. Isten országa maga a béke” - magyarázta Michels Antal.

Az ünnepli gondolatok után a Pénzügyőr Kürtkvartett zenélt a jelenlévőknek, majd a Tűzmadarak Zsonglőrszínház akrobatikus fényszínházzal szórakoztatta a közönséget.

Józsefváros lakói változatos programok közül válogathatnak a következő négy hétben: koncertekkel, a Múltidéző Kalendárium adventi programjaival és kézműves karácsonyi vásárral várja a Horváth Mihály téren és a Palotanegyedben az érdeklődőket kerületünk ünnepi rendezvénysorozata. A részletes programot itt olvashatják el.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben