Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kérdések és válaszok

Közmeghallgatás a Polgármesteri Hivatalban

2015. december 11. péntek

Ezúttal is nagy érdeklődés övezte a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatását, amelyet december 10-én tartottak a hivatal dísztermében. Az állampolgárok különböző témákban írásos formában és élőszóban is intézhettek kérdéseket, tehettek javaslatokat a kerület vezetésének. A legtöbben a felújításokkal, a városrehabilitációval, a közterületek állapotával kapcsolatban érdeklődtek.

A Józsefváros önkormányzata által szervezett közmeghallgatáson teljesen megtelt a hivatal díszterme, ahol az állampolgárok kérdéseket és javaslatokat intézhettek az önkormányzat képviselőihez, az intézmények vezetőihez, a fővárosi cégek képviselőihez hét témakörben: Józsefváros újjáépül (felújítások, kerületfejlesztés, Auróra utcai szakrendelő felújítása), közbiztonság, városüzemeltetés, hatósági ügyek, kulturális ügyek, családtámogatás-idősgondozás-egészségügy, bölcsődei-óvodai szolgáltatások. Előzetesen több mint 30 felvetést, javaslatot nyújtottak be az állampolgárok, amelyre a helyszínen írásban választ is kaptak, de lehetett kérdést feltenni a közmeghallgatáson is. 

Józsefváros újjáépül

Feicht Rezsőné felszólalásában kiemelte, hogy Józsefváros fejlődése dinamikus, de mindig lesz mit tenni a kerületben. Kifejtette: szeretné, ha folytatódnának a társasház-felújítások, a Népszínház utcában és a Teleki tér környékén is. 

Kocsis Máté polgármester válaszában elmondta: az elmúlt években mintegy 1500 társas- és bérház újult meg, de folytatódnak a társasházak felújításai, amelyre az idén 500 millió forint áll rendelkezésre. Hozzátette: az önkormányzat a jövő évi költségvetésben is hasonló összeget tervez biztosítani a házak megújítására.  

Többen érdeklődtek az Orczy negyed rehabilitációjával kapcsolatban is. Kocsis Máté válaszában emlékeztetett: az Orczy park és a Ludovika felújítása állami beruházás, amely jó ütemben halad. A tervek szerint a Ludovika-projektbe szeretnék bevonni a környék egyes telkeit, épületeit is, így például a Diószegi utcai, egykori rendőrségi épület új funkciót kaphat: a jövőben kollégium lehet.

A polgármester hozzátette: a negyed rehabilitációja az 5-7 milliárd forintot is elérheti. A programhoz az önkormányzati források mellett állami és Széchenyi támogatás is szükséges, amelynek az érdekében már megtették a szükséges lépéseket. A felújítások mellett a Magdolna Negyed Programhoz hasonlóan szociális, rehabilitációs programokat is terveznek az Orczy negyedben is. Sára Botond alpolgármester hozzátette: a jelenleg elérhető 500 millió forintos házfelújítási pályázatra is több, Orczy negyedben található lakóközösség nyert már el különböző összegeket. 

Egy felszólaló tiszteletét fejezte ki azoknak az egészségügyi szakembereknek, akik az Auróra utcai szakrendelő felújításának ideje alatt hősiesen végezték a munkájukat, és hogy ez idő alatt is folyamatos volt a betegellátás. Egy másik kerületi lakos a felújított Auróra utcai szakrendelő kapcsán elmondta, hogy akik korábban jártak az épületben, láthatják: milyen hatalmas a fejlődés. 

Köztisztaság és hajléktalankérdés 

Egy hölgy a Népszínház utca tisztaságügyi problémáját, és a környéken a hajléktalanok okozta gondokat vetette fel. Kocsis Máté kifejtette: habár nem a kerületi önkormányzat feladata a hajléktalanok ellátása, Józsefváros képes a területén hajléktalanná vált emberekről gondoskodni, de az ország összes rászorulójáról nem. A polgármester hozzátette: a hajléktalankérdés országos probléma. Hangsúlyozta: ha egyetértés alakulna ki abban, hogy annak a településnek kellene gondoskodni a rászorulóról, ahol az illető hajléktalanná vált, komoly előrelépés történhetne az ügyben.

A Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. jelen lévő képviselője elmondta: a Népszínház utca tisztán tartása az FKF feladata. Az utóbbi időben már minden nap takarítanak – így hétvégén is –, éppen az önkormányzat kezdeményezésére. Az FKF képviselője ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja a helyzetet az észrevétel kapcsán. 

További felvetések

A közmeghallgatáson egy hölgy sérelmezte, hogy a 99-es busz vonalán szerinte csupán régi, kopott járművek közlekednek, alacsonypadlós buszok alig vannak köztük. A Budapesti Közlekedési Központ képviselője jelezte, hogy a cég folyamatosan fejleszti járatait, nem kivétel ez alól a 99-es vonala sem, majd hozzátette: a későbbiekben írásban ad bővebb választ a kérdésre. Mint elmondta: a jövő évben új gázüzemű buszok elindítását is tervezik, amelyek közül több a 99-es vonalán is jár majd.   

Felszólalásában egy úriember jelezte, hogy a Kölcsey utcában található Kölcsey Ferenc-emléktábla megrongálódott, amelynek a felújításához kérte az önkormányzat segítségét. Sántha Péterné válaszában jelezte, hogy alpolgármesteri keretéből biztosítja az emléktábla helyreállításának költségeit, hogy az január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára – a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát – visszakerülhessen eredeti helyére.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben