Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tovább erősödik kerületünk egyetemváros jellege

Folytatódik a Ludovika Campus bővítése, fejlesztése

2016. január 08. péntek

A következő években is folytatódik a Józsefvárosban található Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának fejlesztése, bővítése, amire 2018-ig 30 milliárd forintot fordítanak a központi költségvetésből. Az Üllői út mentén már folynak a munkálatok az új oktatási épület alapozására. Sára Botond alpolgármester kiemelte: a beruházások kerületünknek is előnyösek.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Sára Botond lapunknak elmondta: az egyetem jelenlétéből és a Ludovika Campus megújításából kerületünk is profitál. „A Józsefvárosba, mint egyetemvárosba érkező további 6 ezer hallgatónak a városrészre kedvező hatásai lehetnek. A Ludovika projekt méltó előfutára az Orczy negyed városrehabilitációs programnak” – fogalmazott Sára Botond. Az alpolgármester hozzátette: a beruházás keretében megvalósuló szabadidős és sportlétesítmények elérhetőek lesznek a józsefvárosiak számára is.

Patyi András, az NKE rektora az MTI-nek arról beszélt: a kormány megújította a Ludovika Campus beruházás programját. Ennek nyomán idén 12,5 milliárd forintot, 2017-ben további 12,5 milliárdot, 2018-ban pedig 5 milliárdot fordítanak a Ludovika fejlesztésére. Már folynak a munkálatok egy új, modern, szemináriumi termekkel, menzával, mélygarázzsal rendelkező oktatási épület alapozására, amely az Üllői út mentén épül fel.

Megkezdődtek az előkészületek a rendészettudományi kar speciális oktatási épületének és az azzal egybeépített kollégium kivitelezésére, – amely Orczy-park Diószegi Sámuel utca felőli oldalán épül majd – és a sportközpont építése is még idén elindul. Jövőre kezdetét veszi az Orczy-park megújulása, amelynek része a Ludovika Akadémia egykori lovardájának felújítása is. Arról már korábban döntöttek, hogy a Ludovika szárnyépülete az NKE-hez kerül. A tervek szerint ide hamarosan beköltözhet a Ménesi útról a közigazgatás-tudományi kar.

Mindemellett a Belügyminisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal és a beruházásért felelős kormánybiztossal közösen az egyetem vezetőségének javaslatot kell tenniük arra, hogy a katasztrófavédelmi és a honvédtiszti képzés milyen feltételekkel költöztethető a Ludovikára. Sok tervezési és egyeztetési feladat van még hátra, de remélhetőleg nyáron megszülethet a kormánydöntés – mondta a rektor.

Az NKE "gyökerei" az 1800-as évekbe nyúlnak vissza. A három képzést egyesítő egyetem most fejezi be negyedik évét. A Ludovika Campus megvalósításáról és a Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány. Az NKE új főépületét - vagyis a Pollack Mihály által tervezett egykori Ludovika Akadémia felújított épületét - 2014. március 31-én adták át.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben