Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Adócsökkentés, béremelések

Sok pozitív változást hozott 2016

2016. január 11. hétfő

Mindenkinek több pénz áll a házhoz a következő fizetésnél: 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó, havi 5 ezer forinttal magasabb a kétgyermekesek családi adókedvezménye, magasabb a minimálbér, a nyugdíj, és folytatódnak a béremelések a közszférában. Sok pozitív változást hozott a családoknak és a munkavállalóknak az új év, azonban azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Európa számos országában a terrorveszély és a nem szűnő migránsáradat árnyékolta be az ünnepeket. A kormány szerint ezért 2016-ban is az első számú feladat, hogy megvédjük az országot.

Tovább csökkent az SZJA

Január elsejétől tovább csökken az SZJA, amely minden dolgozó embert érint. Az SZJA-csökkentéssel egy átlagbéres dolgozónál havonta több mint 2400 forinttal, azaz évente 30 ezer forinttal több marad. 2010 előtt átlagosan 32 százalékos volt a személyi jövedelemadó, ezzel csökkentették a fizetéseket, elszegényítették a családokat és tönkretették a gazdaságot is. 

A kormányváltás után 16 százalékra csökkentették a SZJA-t, január elsejétől pedig még tovább – 15 százalékra – csökkent. Ezzel kivétel nélkül minden munkavállaló, vagyis közel 4,5 millió magyar ember fizetése nőni fog. A kormány célja, hogy a magyarok fizessék Európában a legalacsonyabb személyi jövedelemadót. 

Nőtt a kétgyermekesek adókedvezménye

2016 immár a hatodik év, hogy családi adórendszerben adózunk. Januártól tovább nő és négy év alatt megduplázódik a kétgyermekesek családi adókedvezménye. 2016-ban 60 ezer forinttal több marad a kétgyermekes családoknál. Ez 350 ezer család megélhetését könnyíti meg. Majd miután az adókedvezmény négy év alatt fokozatosan emelkedik, 2019-ben már évi 480 ezer forinttal is nőhet. Minden évben tehát egyre több pénz marad a szülőknél. A legalacsonyabb jövedelmű 110 ezer családnak továbbra is gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó fizetése, és marad a fiatal házasok adókedvezménye is. 

Bővül a gyed extra

A gyed extra már a baba fél éves korától igényelhető. A gyed extrát két éve vezette be a kormány és 2015 harmadik negyedévében több mint 31 ezer szülő vette igénybe. Ez anyagilag is segíti a kisgyermekes édesanyákat, az anyukáknak már nem kell gyermek és munka között választaniuk, az ellátást megtarthatják két kiskorú gyermek, munkavégzés, sőt tanulás mellett is. A gyed extrával nemcsak több pénz maradt az anyukáknál, hanem nőtt a gyermekvállalási kedv és Európában az egyik legdinamikusabban kezdett nőni a nők foglalkoztatása. 

Nő a nyugdíj

Januártól ismét emelkedik a nyugdíj. 2016-ban 1,6 százalékos inflációval számolnak, a nyugdíjemelés mértéke is ehhez igazodik. Egy átlagos öregségi nyugdíjellátás esetében ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 118 922 forintról az átlagos öregségi nyugdíj összege 120 825-ra nő, ami havi 1 903 forintos, évi közel 24 ezer forintos emelést jelent. A nyugdíjemeléseknek és a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően 2011-15 között 8,6 százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóereje. Ami azt jelenti, hogy több jut a vásárlásra, a mindennapi kiadásokra, az unokákra. 

A nyugdíjemelés minden nyugellátásra vonatkozik, nem csak az öregségi nyugdíjra, hanem a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, a rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is. Emelkednek a politikai rehabilitációs nyugdíjak és az 56-osok nemzeti helytállásáért adott pótlék összeghatára is. A nők, édesanyák megbecsüléseként jövőre is biztosítja a kormány, hogy a nők 40 év kemény munka után nyugdíjba mehessenek. A hölgyek így többet tudnak lenni a családdal, az unokákkal. Ezzel a lehetőséggel eddig több mint 150 ezer nő élt. 

Emelkednek a bérek

A kormány béremelési programokat indított a közszféra dolgozóinak és a béremelések idén is folytatódnak: nő a rendőrök, a katonák, az orvosok, az ápolók, a pedagógusok, a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bére. A közszféra béremeléseinek alapelve, hogy azt csak a gazdasági növekedés erejéből, nem az ország eladósodása árán hajtják végre.

Az egészségügy volt az első terület, ahol béremelést indult. Az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó kapott béremelést, köztük ápolók, orvosok, szakorvosok, háziorvosok, mentőorvosok, védőnők, fogorvosok, rezidensek, gyógyszerészek és házi gyermekorvosok. Tavaly július elsejétől újabb béremelés lépett életbe: az orvosok és szakdolgozók mozgó bére emelkedett. A béremelés folytatódik: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvost kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként plusz 50 ezer forintot kapnak. A háziorvosok idei havi 130 ezer forinttal növelt támogatása jövőre is megmarad. Emellett az önkormányzatok a háziorvosoknak, a gyermekorvosoknak és a fogorvosoknak iparűzési adómentességet biztosíthatnak.

A rendszerváltás óta a legnagyobb béremelési program zajlik a pedagógusoknál is. A két éve indított pedagógus béremelési programban eddig átlagosan több mint 34 százalékkal emelkedett az alapilletményük, a béremelés a következő két évben is folytatódik, idén szeptemberben átlagosan havi 4-15 ezer forinttal emelkedik a pedagógus besorolásától függően. Tizenhárom év után tavaly júliustól a katonák és a rendőrök is jelentős béremelésben részesülnek, fizetésük átlagosan 30 százalékkal emelkedett, most januárban pedig újabb 5 százalékkal nőtt, és ugyanekkora mértékben fog nőni 2019-ig minden évben.

2016-ban is megkapják a bérpótlékot és a bérkiegészítést a szociális területen dolgozók és a gyermekvédelmi dolgozók. Ezt nemcsak az állami, hanem az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményekben dolgozóknak is meg kell kapniuk. Egy egyetemi végzettségű, 25 éve a területen dolgozó munkatárs számára a pótlék és a kiegészítés összesen 26 százalékos emelést jelent.  A kormány célja, hogy a szociális és gyermekvédelmi dolgozók számára is bevezesse az életpályamodellt, amely további béremelést jelenthet majd. Ez idén kerülhet kormány elé, bevezetésére legkorábban 2017 elején vagy közepén lehet számítani. 

Idén nő a felsőoktatásban dolgozók bére is. A béremelés közel 15 ezer oktatót, ezen belül 1800 kutatót érint.  Három lépcsőben összesen 27 százalékkal emelik meg a fizetésüket. Első lépésként 2016 januárjától 15 százalékkal, ezt 2017-ben és 2018-ban további 5-5 százalékos béremelés követi. 

2016 júliusában bevezetik a közszolgálati életpályamodellt, és 30-40 százalékkal emelkedhet a járási hivatalokban dolgozók bére. 

Olcsóbb a sertéshús

Januártól 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshús áfája. A kormány célja az adócsökkentéssel: a sertéshús árának csökkenése, a kereslet növekedése, a hazai sertéstenyésztés ösztönzése, a húspiac kifehérítése. A jogszabály pontosan meghatározza, mely húsfélékre terjed ki az áfacsökkentés, így a nyers sertéshús adója kisebb lesz, de a felvágottak, kolbászfélék, belsőségek, zsírszalonna, sertésmáj áfája nem változik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben