Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Védjük meg határainkat és polgárainkat!

Józsefváros is nemet mond a kötelező betelepítési kvótára

2016. február 05. péntek

A józsefvárosi képviselő-testület idei első ülésén határozatot fogadott el, melyben kiáll a kormány migránsügyben tett intézkedései mellett, és elutasítja az Európai Unió tervezetét, mely szerint a migránsokat egy kvótarendszer szerint szétosztanák az unió tagországai között. Az elképzelés alapján Magyarországra 45 ezer főt telepítenének be. A kvóta elleni határozatot a balliberális oldal képviselői nem támogatták.

Magyarország Kormánya idejében felismerte a bevándorlók kontrollálatlan tömegében rejlő biztonsági kockázatot, ezért - a régióban elsőként - biztonsági határzárat épített ki, és szigorította a bevándorlásra vonatkozó szabályokat, ezzel megvédte az ország határait és polgárait.

Azonban ezzel közel sem oldódott meg a probléma. Az Európai Unió arra készül, hogy kötelező kvótákkal migránsok tízezreit telepíti Magyarországra. Az Európai Unió kötelező betelepítési kvótája ellen ez idáig 1 millió 800 ezer ember tiltakozott aláírásával hazánkban. Az uniós tagországokra felülről rákényszerített tervezet elleni tiltakozáshoz Józsefváros önkormányzata is csatlakozott, és február 4-i képviselő-testületi ülésén határozatban utasította el az uniós kvótát, egyben kiállt a magyar kormány eddigi migránsügyben tett intézkedései mellett.

A határozat kitért arra, hogy Brüsszelnek nincs joga egyetlen tagállamra sem rákényszeríteni egy olyan megoldást, amit az ország nem akar. A kvótarendszer amellett, hogy jogtalan és nem oldja meg a migrációs problémát, ellentétes Józsefváros és lakóinak érdekeivel is. A józsefvárosiak már szembesültek vele tavaly nyáron a II. János Pál pápa téren és a Keleti pályaudvarnál, hogy mit jelent a migránsok tömeges jelenléte és a párizsi, illetve kölni események rávilágítottak arra, hogy milyen további veszélyeket rejthet.

A kényszerű betelepítés veszélyezteti kultúránkat és mindennapjaink biztonságát, növeli a terrorveszélyt, valamit vállalhatatlan terheket róna a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerre. Ezért a képviselő-testület kérte a kormányt, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok bevándorlását és betelepítését, védje meg Magyarországot és a magyar embereket.

A határozat elfogadását heves vita előzte meg, amelynek végén a balliberális oldal képviselői nem támogatták a javaslatot, Pintér Attila, a Jobbik képviselője igennel voksolt az előterjesztésre. Komássy Ákos, a szocialisták kerületi képviselője a határozattal kapcsolatban elmondta, hogy az egész téma egy ócska hecckampány és hangulatkeltés, ami sérti Magyarország nemzeti érdekeit, ezért pártja, az MSZP nem vesz részt a vitában és a szavazásban. Simon György, a DK képviselője szerint teljesen felesleges ezzel a kérdéssel foglalkozni. Erőss Gábor PM-es képviselő azt hangoztatta, hogy a migránsok kontrollálatlan beáramlása Európába nem jelent veszélyt az emberekre, a bevándorlók ellen pedig uszító hecckampány zajlik. Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi képviselője  a vitában kifejtette: a II. János Pál pápa téren nem is volt rendzavarás, amikor a migránsok nyáron ellepték a teret.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben