Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Égben maradt repülő

Zenés titkok Edith Piaf életéből

2016. február 09. kedd

Edith Piaf minden érzést mélyen és őszintén élt meg, legyen szó pozitív vagy negatív érzelemről. Márpedig élete során kijutott neki mindegyikből: szegénység, gyermeke halála, fényes koncertek, férfiak. 1947-ben, a háború borzalmai után Marcel Cerdan, bokszvilágbajnok rázta fel szerelmével. Ebbe a szenvedélyes szerelembe enged betekintést a Turay Ida Színház előadása, segítségül hívva a százezrek által ismert és kedvelt Piaf-sanzonokat, ezúttal magyarul. Edith Piaf szerepében Keresztes Ildikót láthatjuk.

„Régóta kísért ez a szerep, sokszor mondták, hogy el kéne játszanom. Minden okkal történik, nem véletlen, hogy most talált meg. Életem egyik legjobb periódusát élem, és én olyan vagyok, hogy akkor tudom eljátszani a legtragikusabb történeteket, mikor a legerősebb vagyok lelkileg. Most kezdtem el mélyebben foglalkozni Edith Piaf életével. Szeretem megnézni, ki és hogyan alakítja azokat a szerepeket, amelyeket játszom, most is így volt, de sosem másolok. Ösztönösen játszom, begyűjtöm a képeket, gondolatokat, elképzelem milyen lehetett, és így születik meg egy összetett karakter. Most először fogok sanzonokat énekelni. Piafban nagyon érdekes, hogy alig használ gesztusokat, csak a kezével dolgozik, mégis óriási dolgot tesz. A kevesebb néha több” – mesélt a készülő darabról Keresztes Ildikó.

A darabban Marlene Dietrich is feltűnik, aki barátnője volt Edith Piafnak. „Nem csodálkozom, hogy barátnők voltak, miközben olyan más szociális háttérrel rendelkeztek. Nagyon sok párhuzam van az életükben, ahogy az enyémmel is vannak kapcsolódások” – mondja a főszereplő. 

Az előadást Szurdi Miklós rendezi. „Meglepett mennyire színészcentrikus, alapos és felkészült. Olyan légkört teremt, amelyben öröm próbálni, a legjobbat akarja kihozni mindannyiunkból. Nagyon örülök ennek a találkozásnak, szinte eksztázisban úszunk kollégáimmal, Kurkó J. Kristóffal (Marcel Cerdan), Xantus Barbarával (Dietrich), Hűvösvölgyi Ildikóval, Topolcsányi Laurával, Pásztor Mátéval és Győri Péterrel. Valami nagyon jó dolog van születőben” – tette hozzá Keresztes Ildikó. A darab bemutatója február 20-án, szombaton este lesz a Kálvári téri teátrumban. További előadások: március 6. (15:00), március 12. (19:00).

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben