Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Teljes körűen megújult

Felavatták a nívódíjas Kálvária tér emléktábláját

2016. február 09. kedd

Lakókörnyezet közterei kategóriában nívódíjat nyert a teljesen megújult Kálvária tér 2015-ben. A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által adományozott elismeréssel azokat a közterületeket tüntetik ki, amelyek magas színvonalon és minőségi módon újulnak meg. A nívódíjat ábrázoló emléktáblát február 9-én leplezték le a Kálvária tér parkjában. A Mihály Gábor szobrászművész alkotta emlékművet Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere avatta fel. A programon részt vett Guzs Gyula és Gondos Judit önkormányzati képviselő is.

Sántha Péterné avatta fel a Kálvária tér legújabb emléktábláját, a köztérmegújítási nívódíjat ábrázoló domborművet. Az alpolgármester beszédében emlékeztetett, a tér több mint 300 éve fontos szerepet tölt be a környék lakóinak életében. Egykor egy csodálatos barokk kálváriakápolna állt itt, ami a teret zarándokhellyé tette, és amely az 1838-as nagy árvíz idején menedéket nyújtott a közelben lakóknak. A világháborúk is nyomot hagytak a környéken, majd 1945 után a korábbi Kálvária térből Kulich Gyula tér lett, a rendszerváltás után kapta csak vissza nevét.

 

A tér 2014-ben mintegy 180 millió forintból, teljes körű felújításon esett át. Megújult a park, a szökőkút, korszerű térbútorokkal, ivókúttal, valamint két kutyafuttatóval is gazdagodott. A beruházás során létrehoztak egy Infopontot, ahol kulturális, szociális, egészségügyi, addiktológiai információkkal segítik a lakosokat.

 

A programon részt vett Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, valamint Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője is. Körmendy Imre lapunk kérdésére elmondta: azért írták ki ezt a pályázatot, mert a közterek a város éltető erői, hálói. „A Kálvária tér azzal nyerte el tetszésünket, hogy nem akart többnek látszani, mint ami, egyszerű eszközökkel, mértéktartóan, de mindenre kiterjedően valósult meg a megújítása” – tette hozzá.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben