Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Állj mögé, apácskám, annak, amit csinálsz”

Zenei termet neveztek el Pauk Annáról

2016. február 29. hétfő

Pauk Anna zenepedagógusról, énekművészről nevezték el a Deák Diák Általános Iskola zenei termét péntek délután. A rendezvényen a pedagógus volt tanítványai és az iskola tanulói adtak műsort, és a róla készült dokumentumfilmet is láthatták az érdeklődők.

Farczádi Bencze Tamás igazgató elmondta: amikor az intézmény átköltözött az Orczy térről a II. János Pál pápa térre, felmerült az igény, hogy az énektermet elnevezzék a híres pedagógusról. „Ez a terv ma valósággá vált, az énekteremnek már neve és arca is van” – fejtette ki az igazgató.

Pauk Anna 1910-ben született Nagykanizsán. 14 évesen már kiválóan zongorázott, 25 éves korában már okleveles énektanárként oktatott hangképzést, emellett zongora- és nagybőgő órákat adott. Zsidó származása miatt a 2. világháborúban elhurcolták, a lágerben töltött időszakáról szólnak visszaemlékezései „A 12539-es fogoly” címmel. Hazatérése után egyből bekapcsolódott a kulturális életbe, 2000-ben bekövetkezett haláláig énekesek generációit, köztük a Deák Diák tanulóit is képezte.

Tanítványai az ünnepségen megemlékeztek Anni néni emberszeretetéről, empátiájáról és végtelen türelméről, amit a tanítványai iránt mutatott. A zenélés és zenepedagógia iránti elkötelezettségéről árulkodik híres mondata, amit a tanítványok is többször visszhangoztak: „állj mögé, apácskám, annak, amit csinálsz.”

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben