Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Meg kell védenünk a határainkat

Bajorország is támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket

2016. március 05. szombat

Orbán Viktor kormányfő és Horst Seehofer bajor miniszterelnök péntek délután a Parlamentben tartott közös sajtótájékoztatót, ahol a magyar miniszterelnök köszönetet mondott Bajorországnak, hogy megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta hazánk nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott. Orbán Viktor a Horst Seehoferrel folytatott budapesti tárgyalása után közölte azt is: egy EU-s megegyezés a törökökkel nem pótolhatja „a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét”. A bajor miniszterelnök a nap folyamán részt vett a Józsefvárosban található Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen tartott magyar-bajor fórumon is, ahol kijelentette: az európai országoknak vissza kell térniük a közös fellépéshez, és együtt kell küzdeniük a tömeges migrációt kiváltó okok ellen.

A magyar miniszterelnök leszögezte: a Horst Seehoferrel folytatott megbeszélés célja nem az volt, hogy gyengítsék a német kancellárt. Éppen ellenkezőleg, a magyar kormány egy erős német kormányban és egy erős német kancellárban érdekelt – mondta a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A kormányfő a magyar-bajor kapcsolatot kitüntetettnek nevezte, majd megköszönte Horst Seehofernek és a bajoroknak a Magyarországnak nyújtott támogatást, különösen azt, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek, rossz hang nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott. A miniszterelnök kitért a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra is, kiemelve, hogy Magyarország Németországon belül Bajorországgal kereskedik a legtöbbet. 

Újságírói kérdésre a magyar kormányfő elmondta: a magyar külpolitika fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, azzal a megszorítással, hogy a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolja „a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét”. Megerősítette továbbá, hogy Magyarország semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

„Azért pendülök egy húron Seehofer miniszterelnök úrral, mert úgy gondolom, hogy Bajorország és Magyarország is a szerződések betartásának a kultúráját képviseli” – mondta Orbán Viktor, közölve: ebben nem köt kompromisszumot.

Meg kell állítani a jog erózióját

A bajor miniszterelnök a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: remélhetőleg sikeres lesz az EU és Törökország vezetőinek hétfői rendkívüli csúcstalálkozója a menekültügy kérdésében.

Horst Seehofer hangsúlyozta: a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, és ehhez meg kellene állítani a migránsáradatot az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket – közölte.

A bajor kormányfő kiemelte: Magyarország és Bajorország között évszázadokra visszanyúlóan baráti, partneri a kapcsolat, és ezt az együttműködést szeretnék tovább mélyíteni. A mostani megbeszélést fontosnak nevezte, és közölte: a párbeszédnek nem lehet alternatívája.

Horst Seehofer a nap folyamán részt vett a Józsefvárosban található Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen tartott magyar-bajor fórumon is, ahol kijelentette: meg kell állítani a jog erózióját Európában, hiszen a jog és a rend alapvető feltétele az európai szolidaritásnak. Az európai országoknak – folytatta – vissza kell térniük a közös fellépéshez, és együtt kell küzdeniük a tömeges migrációt kiváltó okok ellen. 

Horst Seehofer hangsúlyozta a párbeszéd és a szolidaritás fontosságát. Kijelentette: az Európai Unió mind a 28 tagországát, a kis tagállamokat is be kell vonni a közös döntésekbe. „Azt szeretném, hogy ne az egyes tagállamok véletlenszerű döntéseitől, hanem közös döntéseinktől függjön az európai bevándorláspolitikánk” – mondta a bajor miniszterelnök a fórumon.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben