Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb lehetőségek a bűnözés elleni harcban

Amerikai egyetemmel kötött megállapodást a közszolgálati egyetem

2016. március 07. hétfő

Az egyesült államokbeli Marymount Universityvel kötött öt évre szóló együttműködési megállapodást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A szerződés hétfői aláírásán az immáron partnerként működő intézmények vezetői mellett részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Colleen Bell amerikai és Szemerkényi Réka magyar nagykövet is.

A józsefvárosi székhelyű Nemzeti Közszolgálati Egyetem már számos határon túli magyar és külföldi egyetemmel ápol szoros együttműködést, de a transzatlanti kapcsolatok építésének újabb jelentős állomása a Marymount University-vel kötött megállapodás. Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora szerint a magyar intézmény számára ez egy jó lehetőség arra, hogy az oktatók, hallgatók bepillantást nyerjenek az USA felsőoktatási-tudományos világába. „Reményeim szerint a magyar-amerikai kapcsolatokban is nagy értéket fog képviselni a két egyetem együttműködése” - vélte Matthew D. Shank.  A Marymount University elnöke hangsúlyozta, hogy az FBI-al, a CIA-vel és az NCIS-el való szoros szakmai kapcsolatuk eredményeit jól tudják majd hasznosítani az NKE oktatói és hallgatói is.

„Jobb szervezettség és magasabb tudásszint kell ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk harcolni a bűnözés ellen”- mondta Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint a két egyetem között megkötött együttműködés újabb tudást, újabb lehetőségeket jelent a bűnözés elleni harcban, ami nagyobb biztonságot adhat Magyarországnak, de az USA-nak is. Pintér Sándor felidézte, hogy egy központi bűnüldözési tudásközpont létrehozása már régóta céljuk. Ennek nyomán Ausztriával közösen létrehozták a Közép-európai Rendőrakadémiát, az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Rendészeti Központot (ILEA), és az Európai Unió rendőroktatási központját, a CEPOL-t is Budapestre hozták. Ez biztosítja az unión belüli bűnüldözés azonos elméleti hátterét, a szakemberek azonos felkészítését. A miniszter szerint mindez azt igazolja, hogy érdemes Magyarországra ilyen nemzetközi képzést hozni. 

Mindkét országban nagy hangsúlyt kap az oktatásban a közszolgálatra való felkészülés, ezért nagy lehetőségeket lát az egyetemi együttműködésben Colleen Bell is. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete mind a kriminalisztika, mind pedig a kibervédelem területén hasznos partnerségre számít, ami a két ország kapcsolatrendszerét is tovább fejlesztheti. 

A két egyetem vezetője által aláírt megállapodás keretében lehetőség nyílik az oktatók és kutatók mobilitására, közös kutatásokban és szakmai programokban való részvételre, elsősorban a kriminalisztika és a kibervédelem területén. A tudástranszfer a tisztviselők továbbképzési kurzusaiban is megvalósul, hozzájárulva a nemzetközi bűnüldözési gyakorlati együttműködés sikeréhez.

A Marymount University-t 1950-ben alapították, független katolikus intézményként. Számos alapképzést, mesterképzést, és doktori képzést kínál hallgatóinak, az egyetemi közösség mintegy 3600 hallgatóból áll.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben