Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Ilyen a kerületi rendőrkapitányság fennállása óta nem volt”

Javuló közbiztonság, növekvő biztonságérzet

2016. március 09. szerda

Molnár Gábor, Józsefváros rendőrkapitánya a képviselő-testület március 3-i ülésén megtartotta éves beszámolóját. Kiemelte, hogy a kerületben jelentősen csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma: míg 2014-ben 1735 ilyen eset volt, 2015-ben már csak 1096. Kocsis Máté polgármester megköszönve a VIII. kerületi rendőrség munkáját elmondta: Józsefváros óriási lépéseket tett a közbiztonság javítása érdekében, de „természetesen van még hová fejlődni”. A beszámolón jelen volt Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya is. A rendőr dandártábornok véleménye szerint példaértékű, amit 2015-ben a kerület lakosai a józsefvárosi kapitányság munkájával kapcsolatban tapasztalhattak.

Józsefváros rendőrkapitánya beszámolójából kiderült: jelentősen csökkent többek közt a lakosság szubjektív biztonságérzetét kiemelten befolyásoló lakásbetörések (2014-ben: 294, 2015-ben: 181), a rablások (104-ről 49-re), a gépjármű-feltörések (428-ról 126-ra), a személygépkocsi-lopások (33-ról 12-re) és a lopások (3729-ről 3015-re) száma is. 

Molnár Gábor rendőr alezredes kifejtette: a kábítószer-terjesztő személyek elfogására 2015-ben is nagy hangsúlyt fektettek. Mint elmondta: a Készenléti Rendőrséggel való együttműködésnek és a józsefvárosi térfigyelő-kamerarendszernek köszönhetően tavaly több kábítószer-kereskedőt értek tetten, mint a megelőző évben. Az újjáépített, kibővített kamerarendszerrel kapcsolatban a rendőrkapitány kifejtette: sokkal eredményesebbé tette a rendőri munkát.

Jelentős feladat hárult tavaly nyáron a rendőrségre az illegális bevándorlók miatt: elsősorban a Keleti pályaudvarnál és a II. János Pál pápa téren, ahol a rendteremtésben a Készenléti Rendőrség és BRFK Közrendvédelmi Főosztálya is jelentős segítséget nyújtott. 

A rendőrkapitány kiemelte: kiváló az együttműködés a Józsefvárosi Önkormányzattal, a Józsefvárosi Polgárőrséggel, illetve a közterület-felügyelettel is. 

Kiemelkedő közbiztonsági eredmények

Kocsis Máté polgármester az önkormányzat nevében köszönte meg a rendőrség kiemelkedően jó eredményeit. „Az adatok bebizonyítják, hogy a közbiztonságra fordított pénz nem luxuskiadás: nem kútba dobott összeg. Kerületünk történeti okoknál fogva a rossz közbiztonságáról volt ismert, de óriási lépéseket tettünk a közbiztonság javítása érdekében. Ennek köszönhetően a kerületiek szubjektív biztonságérzete mintegy 25 százalékkal nőtt, sőt, Józsefváros megítélése is javult.

Míg tíz évvel ezelőtt a budapestiek 80 százaléka nem költözött volna ide, ma már 80 százalékuk vallja azt: szívesen lenne józsefvárosi” – mondta Kocsis Máté. A polgármester hozzátette: büszkék lehetünk arra, hogy Budapesten mind tendenciájában, mind százalékos arányában, mind eredményességi mutatóiban vannak olyan kerületek, amelyek Józsefváros mögött állnak a rangsorban.  

„Természetesen van még hová fejlődni, és további nagy energiákat kell a közrend, a közbiztonság javítására fordítani. De ilyen jó eredményeket nem tudom, hogy más kerületek fel tudnak-e mutatni” – emelte ki Kocsis Máté.

Példaértékű rendőreink munkája

Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta: 2014-hez képest tavaly 15 ezerrel kevesebb bűncselekmény történt a fővárosban. Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 2013-ban a budapestiek 63 százaléka érezte biztonságban magát, ez a szám 2015-ben 75 százalékra emelkedett, amelyhez jelentősen hozzájárult a VIII. kerületi Rendőrkapitányság munkája is.

„Az, hogy a józsefvárosi rendőrök a saját felderítési mutatóikat is tudták növelni hatalmas siker, ahogyan az is, hogy a józsefvárosiak szubjektív biztonságérzete is nőtt. Ilyen a kerületi kapitányság fennállása óta nem volt. „Példaértékű, amit 2015-ben tapasztalhattak a kerület lakosai, a józsefvárosi kapitányság munkájával kapcsolatban” – húzta alá Budapest rendőrfőkapitánya.

A képviselő-testület ellenszavazat nélkül fogadta el a VIII. kerületi rendőrkapitány beszámolóját.

Jelentős források a közbiztonságra

2010 óta 4,5 milliárd forintot fordított az önkormányzat közbiztonsági célokra, többek között a térfigyelő- kamerarendszer bővítésére és fejlesztésére, a rendőrség és a közterület-felügyelet anyagi és infrastrukturális támogatására, a polgárőrség újjászervezésére, a kerületőrök alkalmazására. A javuló számok azt mutatják, hogy mindezek az intézkedések és a VIII. kerületi Rendőrkapitányság kiemelkedő munkája elérik a céljukat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben