Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Akadálymentesen elérhető kultúra

Megnyílt a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Premier Kultcafé

2016. március 10. csütörtök

Megnyílt Józsefvárosban, az egykori Vörösmarty mozi tereiben a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Premier Kultcafé, amely többek közt filmvetítéssel és kávéházi szolgáltatásokkal várja a látogatókat csütörtöktől. A szerdai ünnepélyes megnyitón Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban nem lehetőség, hanem kötelesség minden követ megmozgatni, amit csak lehet.

A Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány 2012-ben határozta el, hogy munkahelyet teremt megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő emberek számára - mondta a szerda esti megnyitón Kárász Róbert. Az alapítvány elnöke köszönetet mondott a Fővárosi Közgyűlésnek, amely tavaly februárban egyhangúan döntött úgy, hogy az alapítvány 25 évig ingyen használhatja a másfél éve bezárt, 620 négyzetméteres Vörösmarty mozit. Kárász Róbert háláját fejezte ki Józsefváros önkormányzatának is, amely – mint fogalmazott – mindenben segítette őket.

Kocsis Máté beszédében kiemelte: "a fogyatékkal élés nem jelenthet esélytelenséget, a fogyatékkal élők számára nekünk nem lehetőség, hanem kötelesség minden követ megmozgatni, amit csak lehet". Hozzátette: azért is állt az ügy mellé, mert bízik benne, hogy ebből a kezdeményezésből a jövőben országos hálózat lehet, mert az ilyen helyekre nemcsak Józsefvárosban és Budapesten van szükség. A polgármester ezen felül biztosította az új kulturális tér üzemeltetőit az önkormányzat támogatásáról.

Kocsis Máté korábban polgármesteri keretéből 5 millió forinttal támogatta a projekt megvalósítását, a decemberi maci-aukción pedig 260 ezer forint értékben licitált. A megnyitón bejelentette, hogy a március 19-i kerületi jótékonysági bál bevételét és további hárommillió forintot ajánl fel a kávézó működtetésére.

Törőcsik Mari színművész, az Alapítvány létrehozója egészségi állapota miatt személyesen nem lehetett jelen a megnyitón, azonban élő, telefonos kapcsolásban kifejezte háláját a támogatóknak a projekt megvalósulásáért, valamint kiemelte, hogy ez az esemény "élete legszebb pillanatai közé fog tartozni".

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes igazi sikertörténetnek nevezte a kávézó létrejöttét. Visszaemlékezett, hogy amikor 2014-ben a főváros kezébe került a mozi, hosszan gondolkodtak sorsáról. Ám, amikor az alapítvány megkereste őket, találkozott az ötlet egy tökéletes helyszínnel, és a kezdeményezést a Fővárosi Közgyűlés egyöntetűen támogatta.

Teljesen átalakult az egykori mozi

A mintegy 150 millió forintos beruházás az alapítvány jótékonysági árverésein befolyt 27 millió forinton felül nagyobb részben támogatásokból valósulhatott meg. A helyszínen üzemelő kávézó, pékség és bár mellett a nagyobbik moziterem alkalmas egyebek mellett céges rendezvények, koncertek, előadások, felolvasó estek, kiállítások megtartására, a kisebbik teremben pedig április elejétől, hétköznaponként két időpontban művészfilmeket láthat a közönség a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MANDA) jóvoltából - sorolta Kárász Róbert.

1-2 hónapon belül megnyit a kávézón belül az a kis bolt is, ahol fogyatékkal élők által készített termékeket árulnak majd. A Premier Kultcafé Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tere, hat megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat, akiket mentor segít.

A megnyitón jelen volt számos közéleti személyiség, mások mellett Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, Andy Vajna kormánybiztos. Az ünnepségen fellépett Mága Zoltán hegedűművész és zenekara, valamint Ivanova Daniela kerekesszékes énekes.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben