Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fejlesztések Belső-Józsefvárosban

Szerencsés helyzetben van a Palotanegyed

2016. március 25. péntek

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) 21. alkalommal rendezett lakossági fórumot, ezúttal a városrészben várható fejlesztésekről, beruházásokról. Kiemelt figyelmet kapott a közintézmények megújítása, valamint a Magyar Rádió épületegyüttesének sorsa, amelyről Egry Attila alpolgármester elmondta: bármilyen, az egyetemváros koncepciójába illeszkedő döntést örömmel fogadnak, hiszen egy felújításnak a Palotanegyed csak haszonélvezője lehet.

Az alpolgármester köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a piac az idei évben magára talált, hiszen megjelentek a befektetők és már nem csak uniós, vagy fővárosi forrásból építkeznek a kerületben. Éppen ezért – folytatta – nagyon szerencsés helyzetben vannak, hiszen arról beszélgethetnek, hogy milyen fantasztikus dolgok történnek a Palotanegyedben a következő hónapokban, években. Mint mondta, van olyan kerület, ahol összesen nem valósul meg annyi fejlesztés, mint Józsefvárosnak ebben a kis részében.

Az alpolgármester megköszönte a Civilek a Palotanegyedért Egyesületnek, hogy a szerdaihoz hasonló fórumokkal is hozzájárulnak a városrész kulturális és közösségi életének szervezéséhez. Egry Attila hozzátette, hogy az önkormányzatnak természetesen fontos szerepe van a szabályozásban, hiszen van egy elképzelésük a negyeddel kapcsolatban: az itt megtalálható értékeket szeretnénk megtartani, megóvni és továbbadni a gyermekeink és unokáink számára. Ennek kapcsán kitért a Szentkirályi utca és Múzeum utca sarkán álló épületre, amely esetében az önkormányzat világossá tette, hogy csak olyan tervet támogat, amely figyelembe veszi az egységes városképet, valamint az évszázadok alatt kialakult épített környezetet és a negyed műemléki értékeit.

A fejlesztésekkel kapcsolatos döntésekről szólva elmondta, hogy azokat a lakossággal különböző csatornákon egyeztetve hozzák meg, és ezen nem is kívánnak változtatni. Az alpolgármester beszélt az Európa Belvárosa program tervezett következő üteméről is, amely a Blaha Lujza tér megújítását fogja jelenteni. Ebben az ütemben tervezik – folytatta – a Somogyi Béla utca rekonstrukcióját is, amely az utolsó elem ahhoz, hogy megújult sétáló, vagy csökkentett forgalmú utcákon keresztül a Kálvin tértől el lehessen jutni a Blaha Lujza térig. 

Egry Attila kitért a társasházak további felújítására, melyet szintén az Európa Belvárosa program folytatásának keretében szeretnének megvalósítani a korábbiakhoz hasonló konstrukcióban. 

A Múzeumkerttel kapcsolatban elmondta, hogy üdvözölték a kormány által kiírt ötletpályázatot, hiszen ez a legnagyobb zöldterület a Palotanegyedben: amit gondozni és védeni kell, továbbá az itt élők számára mindennapi használatra ki kell nyitni. Az alpolgármester biztosította a múzeum képviselőjét, hogy amit tud, azt az önkormányzat hozzáteszi, legyen szó engedélyeztetésről, vagy esetleg finanszírozásról.

A rádió épületegyüttesének hasznosításáról szólva Egry Attila emlékeztetett, hogy több elképzelésről is szólnak a hírek: az Országos Széchényi Könyvtár, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem is örömmel venné birtokba a területet. Hangsúlyozta, hogy Józsefváros egyetemváros, így mindkét verzió beleillik ebbe a koncepcióba, emellett – tette hozzá – egy felújításnak a negyed csak haszonélvezője lehet.

Az alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a Trefort 3-5. szám alatt várhatóan szálloda nyílik, ami üdvözlendő, hiszen az idegenforgalom egy komoly lehetősége a negyednek, az önkormányzat pedig támogatja, hogy további szállodák költözzenek a Palotanegyedbe. Ez jót tesz a helyi vállalkozóknak is, hiszen az ide érkező külföldiek komoly keresletet tudnak generálni. 

Egry Attila a Galéria negyeddel kapcsolatban elmondta, hogy az első négy helyiség felújítás alatt áll, májusban kiírják a pályázatokat, ősszel pedig várhatóan meg tudnak nyitni a galériák. Nem titkolt szándék, hogy a Nemzeti Múzeumhoz érkező rengeteg turistát bevonzzák a környező utcákba.

Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő a fórum zárásaként, a Magyar Rádió épületeiről szólva elmondta: az önkormányzat részéről az a feladat, hogy a lehetséges intézmények bármelyikét úgy telepítsék meg itt, hogy az egy élhető környezetet hozzon létre. A Rádió Bródy Sándor utcai épületével kapcsolatban hangsúlyozta: az épület az ’56-os forradalom emblematikus helye, ezért meg kell tartani ebben a szellemiségben. 

A március 23-án, a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban tartott lakossági fórumon részt vettek az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Sophianum Kft., a Magyar Református Egyház, a RÉV8 Zrt. képviselői, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője és Dr. Solti Péter miniszteri biztos. A Józsefvárosi Önkormányzatot Szilágyi Demeter, a Palotanegyed egyik önkormányzati képviselője, Egry Attila alpolgármester és Fernezelyi Gergely főépítész képviselték.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben