Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztünk

Felavatták a Munkaszolgálatosok Emlékművét a Teleki téren

2016. április 17. vasárnap

Megemlékezést tartottak Józsefvárosban április 17-én, a Magyarországi Holokauszt Áldozatainak Emléknapjának tiszteletére a Teleki László téren. Az ünnepség egyben annak a szoborcsoportnak az avatója is volt, amit a neves izraeli képzőművész, Dan Reisinger tervezett a Magyarországról munkaszolgálatra elhurcolt, főként zsidó áldozatok és túlélők emlékére. A megemlékezésen beszédet mondott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere, Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete és Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség közalapítvány elnöke. Sára Botond emlékeztetett: a zsidó élet egyik központja volt Józsefváros, így különösen mélyen érintette a városrészt ez a rendkívül fájdalmas időszak.

A Teleki tér Józsefvárosban mindenki által FiDo térnek nevezett részén ünnepélyes keretek között avatták fel a Munkaszolgálatosok Emlékművét április 17-én, vasárnap. „Méltó helyen állítottak emléket a munkaszolgálatosoknak a józsefvárosi Teleki László téren” – jelentette ki beszédében Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arra utalva, hogy a tér a zsidó kiskereskedelem és kisipar ismert helyszíne volt egykor, míg a közeli józsefvárosi pályaudvarról vonatok indultak a deportáltakkal.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt, hogy az emlékmű hűen tükrözi a történelmet, és történelmi igazságot szolgáltat az áldozatoknak, továbbá köszönetet mondott a kormánynak, hogy támogatta az emlékmű felállítását. 

Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere elmondta: az egyik legsötétebb korszak szimbolikus helyszíne a tér, hiszen a budapesti zsidó élet egyik központja volt Józsefváros, így különösen mélyen érintette városrészünket ez a rendkívül fájdalmas időszak. Hozzátette: a holokauszt pusztítását máig sem tudtuk feldolgozni, ráadásul a rendszerváltásig szinte lehetetlen volt a tragédiáról nyíltan beszélni. Ezért a mi közös felelősségünk, hogy megismertessük és megértessük a jövő generációival a múltat: tudniuk és érteniük kell, mit történt. Az emlékezés és a felelősségérzet kialakítása ma mindnyájunk számára kikerülhetetlen erkölcsi követelmény. Ebben is segít a most felállított emlékmű - hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke kifejtette: a budapesti zsidóság emlékeiben a Teleki tér minden esetben jelen van: ez volt korábban a budapesti zsidóság egyik fő központja, és ezen a helyen haladtak át ezerszámra a zsidóság tagjai a kilátástalan jövő felé.

Az emlékmű magyar származású, Izraelben élő alkotóján kívül – akinek édesapja is munkaszolgálatosként pusztult el –, az ünnepségen jelen volt többek között Boross Péter, volt miniszterelnök, több zsidó szervezet vezetője és Balogh István Szilveszter, a Magdolna negyed képviselője is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben