Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

TeSzedd! Józsefvárosban

Összefogtak a kerületiek a tisztább környezetért

2016. április 29. péntek

Hatodik alkalommal szervezték meg a TeSzedd! országos környezetszépítő akciót, amelyhez Józsefváros – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is csatlakozott. Kerületünkben április 29-én önkormányzati képviselők a környékbeli lakosokkal, civilekkel és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. munkatársaival közösen szedték a szemetet. Az akcióban több mint kétszáz személy vett részt, akik összesen 70 zsák hulladékot gyűjtöttek össze, valamint 36 új szeméttárolót is kihelyeztek Józsefváros különböző pontjain.

Péntek délelőtt kerületszerte több helyszínen várták az önkénteseket Józsefváros önkormányzati képviselői, hogy együttes erővel tisztítsák meg az utcákat és a tereket. A közösségkovácsoló eseményre szép számmal érkeztek fiatalok és idősebbek, civilek és az önkormányzat dolgozói egyaránt. A csoportok egy-egy előre kijelölt körzetet jártak be, és ahol elhaladtak, ott összeszedték a szemetet és új hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

A Gutenberg teret és a környező utcákat Szilágyi Demeter és lelkes csapata járta végig. A környék önkormányzati képviselője elmondta, hogy bár még mindig akad szemét, öröm volt látni, hogy idén jóval kevesebb gyűlt össze, mint tavaly.

A Horváth Mihály tér és környékének megtisztítását Gondos Judit vállalta el, aki tízfős csapatával szedte a szemetet. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán a lakáson belül kell rendet tartani magunk körül, hanem az utcákon, a tereken is. 

Zentai Oszkár a II. János Pál pápa téren várta a hozzá csatlakozókat, innen a Teleki tér felé haladva gyűjtötték zsákokba a szemetet. A terület képviselője elmondta, hogy ennek a néhány órának példamutató ereje van: nem is az ilyenkor összeszedett szemét mennyisége a fontos, hanem, hogy az emberek megértsék, közterületeink egész évben tisztábbak lesznek, ha tudatosan ügyelünk rájuk. 

Guzs Gyulához kilencen csatlakoztak, a kis csapat a Kálvária és a Losonci téren gyűjtötte össze a szemetet és menet közben a Kálvária téren, a Kőris és a Korányi utcában is felszereltek egy-egy hulladéktároló edényt. 

A Víg Otthon idősklub tagjaival és további önkéntesekkel közösen Dudás Istvánné az Auróra utcából indulva, a Rákóczi téren és a József körúton át a Népszínház utca felé haladva takarítottak. A csapat tagjai büszkén mutatták a zsákjaikat. Azokba főként eldobott műanyag kupakok, csomagolóanyagok és papír hulladék kerültek. 

Az Orczy téri zöld felületet Kaiser József és a hozzá csatlakozó önkéntesek takarították össze. Tibor, az egyik önkéntes a Józsefváros újságból hallott az akcióról. Mivel több önkéntes szervezet munkájában részt vesz, így számára nem volt kérdés, hogy jelentkezzen erre a programra is. 

A nagy kerülettakarításnak köszönhetően 36 darab új – köztük 12 darab felmatricázott kutyás – hulladékgyűjtő edény került ki a közterekre, amelyeket a Józsefvárosi Városüzemeltetési Igazgatóság biztosított. A TeSzedd! kerületi programjaira több mint kétszáz fő regisztrált előzetesen, az összefogás eredményeként hetven 100 literes zsák telt meg hulladékkal.

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

Hatodik alkalommal rendezik meg hazánk legnagyobb önkéntes mozgalmát. Az akció keretében országszerte megtisztítják a szeméttől a környezetüket a TeSzedd! résztvevői. A program 2011-ben, Az önkéntesség évében a magyar kormány és civil szervezetek összefogásaként jött létre.

A mozgalomhoz idén eddig csaknem 130 ezren csatlakoztak országszerte, a szedéshez szükséges eszközökről – kesztyű, zsák és kötözőanyag – éppúgy, mint az összegyűjtött hulladék elszállításáról az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága, mint szervező gondoskodik. A programhoz csatlakozó diákoknak a szemétszedés közösségi szolgálatként is teljesíthető.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben